Nieuws/Vrouw
709660464
Vrouw

Laura (17) overleed door het gebruik van de pil

Vandaag is het een bijzondere dag voor Gerard en Anita, de ouders van designstudente Laura Brussaard, die in november 2012 op 17-jarige leeftijd aan trombose overleed. Laura had voor haar dood een stoel getekend. Vandaag vindt, vier jaar na haar dood, de presentatie plaats van DE LAURA® fauteuil. De opbrengst van de verkoop komt volledig ten goede aan Stichting Project Laura, die zich ten doel stelt om jonge vrouwen bewust te maken van de risico’s op trombose.

"Wij willen bekendmaken dat dit vaker gebeurt bij jonge meisjes. Het gebruik van de pil kan, zeker in combinatie met een erfelijke afwijking, helemaal verkeerd uitpakken", aldus Gerard.

Erfelijke aandoening

Laura uit IJmuiden was een jonge, veelbelovende studente aan de opleiding Product Design. Ze wilde ontwerpster worden. En dan nog het liefst ontwerpster van lampen en stoelen. Aan haar moeder had Laura verteld dat ze een stoel wilde maken waar ernstig zieke kinderen helemaal in weg kunnen kruipen.

De erfelijke aandoening in haar genen was toen nog niet ontdekt. Ook haar vader en zus Melissa wisten toen nog niet dat ook zij drager zijn van de afwijking proteïne S-deficiëntie, waardoor hun bloed niet stopt met stollen en dat vooral doet onder invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Johannes Dalhuijsen

Johannes Dalhuijsen

Griepje onder de leden

In november 2012 kwam Laura op een zaterdagavond terug van een filmbezoek met vriendinnen en voelde zich niet zo lekker. Moeder Anita: "We dachten dat ze misschien een griepje onder de leden had. Ook de huisarts dacht dat. Omdat ze verhoging had, werd het beeld vertekend. Er zou iemand bloed komen prikken, maar op woensdagavond zagen we haar van de wc glijden. Ze had ernstige ademhalingsproblemen en we zagen een vlekkenpatroon op haar benen verschijnen."

"Het laatste wat ze zei was dat haar armen en benen tintelden, dat ze ze niet meer voelde. En ineens draaide ze zo weg. Gerard kreeg een soort oerkracht, ging als een gek reanimeren. Ik heb 112 gebeld. Het hele huis heeft volgestaan met mensen. Politie, ambulance, brandweer die haar het huis uit hebben getakeld... De ambulancebroeder vroeg wat er allemaal was veranderd. Ik vertelde dat ze net aan de pil was. Toen wist hij kennelijk genoeg."

Bloeding in haar longen

In het ziekenhuis werd duidelijk dat het foute boel. "Ze kregen haar niet meer stabiel en uiteindelijk kreeg ze een grote bloeding in haar longen. We voelden ons volslagen hulpeloos. Ik heb mijn man op zijn hurken tegen de muur zien zitten. Pas later, weken na haar dood, toen de hulptroepen uit ons huis wegtrokken en iedereen weer een beetje overging tot het normale leven hield de achtbaan een beetje stil en beseften we echt dat ze nooit meer thuis zou komen."

Slechts vier dagen na het ontstaan van haar klachten overleed Laura. Gerard: "We hebben niet eens meer afscheid kunnen nemen. Geen dág, niks. Het ging zo snel allemaal." Anita: "Waarschijnlijk zijn er door haar afwijking grote stolsels in haar buikader en daarna in haar longen gevormd. Haar longen functioneerden niet meer met die bloedstolsels. Haar nieren en lever kregen geen zuurstof meer. Ze heeft geen schijn van kans gehad."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Fauteuil

Hoewel Laura pas 17 was toen ze overleed, zijn er genoeg mooie herinneringen. Vader Gerard is erbij als Laura de stoel schetst waar ze als kind al van droomde. "Ik was even op haar kamer en zag haar tekenen aan een mooie rode stoel. Na haar overlijden hebben klasgenoten de tekeningen, samen met een docent van de hogeschool, uitgewerkt."

"De tekeningen belandden bij ontwerper Bas Pruyser en kantoorfirma Ahrend maakte een prototype. We kregen hem heel netjes gepresenteerd. Dat was heel emotioneel. Daar stond Laura's stoel! Vanaf vandaag is de stoel ook echt te koop. Dat is toch prachtig!"

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Voorlichting

"We willen de opbrengst van de stoel via onze Stichting Project Laura gebruiken voor voorlichting over trombose bij jongeren en onderzoek naar trombose. Dit laatste doen we in samenwerking met de Trombosestichting Nederland."

Anita: "Als we met onze stichting ook maar één jong meisje kunnen helpen door voorlichting, of dat er een meetinstrumentje komt waarmee trombose opgespoord kan worden in het bloed, dan is onze missie geslaagd. Als een meisje aan de pil is en ze heeft klachten, moet er veel eerder aan trombose worden gedacht. Ook door artsen. Dat wat ons is overkomen, dat mag nooit meer gebeuren!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook, net als Anita, een verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.