Nieuws/Vrouw
710597947
Vrouw

Het verhaal dat je twee keer doet nadenken over sterilisatie

Het zal je maar overkomen: je bent bevallen van je derde kindje en je gezinnetje voelt compleet, waarna je je besluit te laten steriliseren. Dan overlijdt het baby'tje kort na de bevalling en breekt je hart in duizend stukken en voelt alles incompleet. Het is het verhaal van de 27-jarige Australische Katherine Lawson. Katherine drukt ouders nu op het hart heel voorzichtig om te gaan met sterilisatie.

Katherine kreeg eerst twee zoontjes. Begin februari van dit jaar beviel ze van haar derde kindje, dat het gezin compleet maakte: een meisje, Imogen. Ze kwam via een keizersnee ter wereld en terwijl ze nog op de operatietafel lag en haar dochtertje hoorde huilen, werd Katherine meegenomen voor een tweede operatie: sterilisatie. Niet wetende dat het met Imogen helemaal niet goed ging.

"Haar gehuil klonk prachtig", vertelt Katherine aan de Daily Mail. Vergeleken met haar twee zoontjes, klonk het toch weer heel anders. Met een gerust hart werd Imogen aan haar man Ben gegeven, die wat foto’s van haar nam. Niet lang daarna werd Imogen weer aan de artsen gegeven, die nog wat testjes met haar deden.

Geen zorgen

"Ze waren best lang met haar bezig, maar toen we vroegen of het allemaal goed ging, werden we gerustgesteld. Ze had misschien nog wat vocht in haar longen, niets om ons zorgen over te maken."

Katherine werd gesteriliseerd en daarna naar de uitslaapruimte gebracht. "Tegen die tijd hadden we nog steeds niets over Imogen gehoord. Ben ging naar boven om navraag te doen bij de artsen. Ineens werd het duidelijk hoe slecht de situatie ervoor stond."

Eigen foto

Eigen foto

Stervende

"Imogen was geïntubeerd. Haar longetjes waren dubbelgeklapt en ze moest zo snel mogelijk naar een ander ziekenhuis toe. Ze werd in een soort couveuse naar beneden gereden, waar ik haar voor het eerst zag. Daarvoor had ik haar alleen nog maar gehoord. Veel tijd had ik niet met haar, want ze was stervende."

Ben en Katherine wisten nu hoe ziek Imogen was. Ben ging met het kleine meisje mee naar het andere ziekenhuis, terwijl Katherine moest blijven waar ze was. "Ik kon niet geloven dat dit echt gebeurde. Ik was in paniek, maar tegelijkertijd ging alles als in een waas aan mij voorbij."

Vier uur knuffelen

Met allerlei machines werd het kleine meisje in leven gehouden. Ze was aan het vechten voor haar leven. In eerste instantie mochten Ben en Katherine haar ook niet aanraken. Pas na tweeënhalve week sloten ze het kleintje voor het eerst in hun armen.

"Vier uur heb ik in een schommelstoel gezeten met haar in mijn armen. Ik hield haar gewoon vast."

Eigen foto

Eigen foto

Spijt van sterilisatie

"We gingen iedere dag naar haar toe en vroegen haar om te blijven vechten." Het mocht niet baten. Begin mei blies ze tot groot verdriet van Katherine en Ben haar laatste adem uit.

"Ik weet nog dat ik Imogen had gebaard en mij gelukkig voelde. Het voelde goed, compleet. Mij laten steriliseren leek logisch, omdat er dan geen kans bestond dat ik kort na de zwangerschap weer zwanger zou worden. En het bespaarde me een extra operatie, nu was ik toch al 'open'. Achteraf heb ik er spijt van en raad ik iedereen af om zich te laten steriliseren."

Willen wat je niet hebt

"Allereerst omdat het een zware operatie is waar je van bij moet komen. Helemaal als je het meteen na je bevalling doet. Dat is al een zware operatie op zich! En een sterilisatie is zo permanent. Je kunt het wel ongedaan maken, maar ook daar is weer een operatie voor nodig. Daarnaast wordt er altijd gezegd dat je altijd wilt wat je niet kunt hebben … Dat besef ik nu pas."

Lana Pratt photography

Lana Pratt photography

"Hoe je je op een bepaald moment voelt, hoeft niet te betekenen dat je je een jaar later nog steeds zo voelt. Ik weet nu dat ik niet meer iets zou willen uitsluiten en daarom waarschuw ik andere moeders. Als ik ook maar bij één iemand kan voorkomen dat ze hetzelfde moet doormaken als ik, dan zou ik al heel blij zijn."

Lana Pratt photography

Lana Pratt photography

Jouw verhaal op VROUW.nl

Heb jij ervaring met sterilisatie en zou je jouw verhaal met ons willen delen door middel van een blog? Deel dan jouw verhaal!

Stuur hier jouw verhaal in

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.