Nieuws/Vrouw
713286367
Vrouw

Brigitte is aseksueel: Mijn vriend en ik hebben nooit seks

Brigitte is aseksueel en haar vriend ook

Brigitte is aseksueel en haar vriend ook

Niet van seks houden, hoe is dat? Ontwerpster Olcay Gulsen (36) komt er inmiddels openlijk voor uit. "Ik ben ervan overtuigd dat veel vrouwen stiekem denken: 'Van mij hoeft het echt niet twee keer per week'", vertelt ze bijvoorbeeld in Beau Monde. Brigitte Le Blanc (26) begrijpt haar volkomen. Zij en haar partner zijn allebei aseksueel. In de twee jaar dat ze nu samen zijn, hebben ze nog nooit seks gehad. En dat houden ze graag zo.

Brigitte is aseksueel en haar vriend ook

Brigitte is aseksueel en haar vriend ook

"Als Mark en ik op de bank een serie kijken en er komt een seksscène voorbij, kijken we elkaar aan: 'Moet dan nou?' Het voelt zo bevrijdend dat we niets van elkaar verwachten op seksueel gebied."

Niet opgewonden

"Ja, we liggen samen in één bed en staan vaak samen onder de douche. Maar daar raken we niet opgewonden van. We houden van knuffelen, en ook nog wel van zoenen. Maar de grens ligt bij tongzoenen, daar doen we niet aan. En aan seks al helemaal niet..."

"Pas rond mijn twintigste kreeg ik behoefte aan aandacht van het andere geslacht. Ik wilde weten hoe het was om een vriendje te hebben en ging op een datingsite. Geen moment heb ik eraan gedacht dat bij een relatie meestal ook seks komt kijken."

Nooit zin

"Al snel kreeg ik verkering. Ik was verliefd. Het was in alle opzichten een fijne relatie, behalve op seksueel gebied. Als het aan hem lag, hadden we vaak seks. Als het aan mij lag helemaal niet."

"Niet dat ik het vreselijk vond, maar ik had er nooit zin in. In het begin dacht ik nog dat ik een laatbloeier was. Als ik op de kalender zag dat het alweer een maand geleden was, voelde ik me schuldig. En hij was gefrustreerd, vroeg zich af of ik wel echt van hem hield."

Een geaardheid

"We kregen steeds vaker ruzie. Ik was verdrietig: waarom kon ik niet normaal zijn? Lichamelijk was er niets aan de hand; alles werkte gewoon. Ik ben gaan googelen en las over aseksualiteit, waarbij je je niet seksueel aangetrokken voelt tot anderen. Ik wist meteen: 'Dat ben ik!'. Alles viel op z’n plek."

"Ik voelde opluchting: er was niets mis met me! Tegelijkertijd dacht ik: 'O jee, hoe nu verder?' Aseksualiteit is een geaardheid, dus er viel niets aan te doen. Toch had ik nog de hoop dat ik kon veranderen. Ik ben naar een seksuoloog gegaan, maar haar advies was om het gewoon vaker te proberen. Ik voelde me zo onbegrepen."

Aseksueel

"Ik legde mijn vriend uit dat ik waarschijnlijk aseksueel ben. Doodeng, ik was bang dat hij het zou uitmaken. Gelukkig reageerde hij heel begripvol, maar toch gingen we na ruim drie jaar uit elkaar. Heel verdrietig, want ik hield van hem. Maar een relatie zonder seks wilde hij niet, en wie was ik om hem dat te ontnemen?"

"Mijn ouders reageerden in eerste instantie geschokt toen ik ze de reden van de breuk vertelde. Pas toen ze meer over aseksualiteit gingen lezen, begrepen ze het. Eenmaal 'uit de kast' besloot ik dat ik het niet ging verbergen. Ik heb het zelfs op social media gedeeld. Gelukkig kreeg ik alleen positieve reacties."

Forum

"Als single nam ik me voor: ik wil nooit meer seks. Ik maakte me wel zorgen; zou ik dan wel iemand vinden? Maar veel sneller dan ik dacht, leerde ik via een forum voor aseksuelen Mark kennen."

"Ik herkende me in zijn berichtjes: we wilden allebei graag een romantische, liefdevolle relatie. Ik was meteen hoteldebotel toen we elkaar ontmoetten. Na vijf maanden woonden we samen."

Masturberen

"Mijn ouders en vrienden vinden onze relatie nu heel normaal. Soms krijg ik wel heel persoonlijke vragen van onbekenden. Laatst wilde iemand weten of ik masturbeer. Dat zouden ze nooit aan een heteroseksuele vriendin vragen!"

"Ik probeer dan uit te leggen dat ik lichamelijk wel opgewonden kan raken, maar dat het verlangen om dat met andere mensen te delen, ontbreekt. Ik kan acteurs heel sexy vinden, maar wil niets met ze doen. En als mijn geliefde naakt voor me staat, windt dat me niet op."

Allerlei gradaties

"Masturberen is wel een onderdeel van mijn leven, maar puur om te ontspannen. Daar hoef ik niemand bij te hebben. Dat is niet voor iedereen hetzelfde, aseksualiteit heb je in allerlei gradaties."

"Sommigen vinden seks juist geweldig; je kunt het tenslotte doen zonder je seksueel aangetrokken te voelen. Maar ik behoor niet tot de categorie die ervan geniet, ben 'hetero-romantisch'; ik val op mannen, ik wil er alleen geen seks mee."

Kwetsende opmerkingen

"Veel aseksuelen schamen zich, omdat het nog iets onbekends is. Ik weet dat veel aseksuelen kwetsende opmerkingen krijgen, vooral online. 'Kom maar een keer bij mij, ik genees je wel', bijvoorbeeld. Het doet mij ook pijn als ik dat hoor."

"Zelf schaam ik me niet meer. Ik heb het even moeten verwerken, maar daarna voelde ik me zo bevrijd. Het was fijn om te weten dat ik niet gek ben, er zijn meer mensen zoals ik. Daarom deel ik mijn verhaal."

"Ik hoop dat er meer begrip komt. Veel mensen denken dat aseksuelen losers zijn. Onzin, en we zijn ook niet koel en emotieloos; we kunnen net zo goed liefde voelen en geven."

Jij op VROUW.nl

Heb jij (g)een bijzonder seksleven en wil je daarover (anoniem) vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.