Nieuws/Vrouw
713721438
Vrouw

'Door tantra leerde ik écht verbinding te maken'

Petra Feddema

Petra Feddema

In de spiegel kijken? Dat deden deze vier vrouwen liever niet. Ze vonden zichzelf lelijk of walgden zelfs van hun eigen lichaam. Nu is dat gelukkig anders, eindelijk hebben ze zichzelf geaccepteerd.

Petra Feddema

Petra Feddema

Petra Feddema (44) is van het onzekerste meisje in de klas veranderd in een vrouw die zelfvertrouwen uitstraalt. Ze is single, heeft haar eigen bedrijf De Verbindingsfabriek en geeft onder andere tantra-workshops.

Grijze muis

“Bij ons thuis werd er weinig geknuffeld, er lag een lading op fysiek contact. Daar heb ik veel last van gehad. Als ik een arm om iemands schouder legde, was ik bang dat die ander zou denken: ‘Wil ze met me naar bed?’

Ik was het onzekerste meisje van de klas. Vond dat ik flaporen had, te dik was en niet hip genoeg. Ik wilde bij een groepje horen, maar had geen idee hoe. Kreeg ook weleens te horen dat ik zo onzichtbaar was, een grijze muis. Ik durfde mezelf niet te laten zien.”

Tantra

“Door tantra leerde ik mezelf te accepteren en écht verbinding te maken met anderen. Zonder woorden, door te voelen. Toen ik voor het eerst een tantramassage kreeg, voelde het als thuiskomen. Dat je zo dichtbij iemand kunt zijn, allebei naakt, en toch volledig ontspannen kunt zijn.

Iedereen denkt bij tantra aan orgies, maar eigenlijk geldt het tegenovergestelde: het gaat om kleine aanrakingen, een hand op de rug, intimiteit. Zo ben ik van mijn lichaam gaan houden.”

DAFNE EDERVEEN | VROUW Magazine

DAFNE EDERVEEN | VROUW Magazine

Zelfvertrouwen

“Ik straal nu van buiten uit, wie ik vanbinnen ben. Dat was vroeger niet zo, daarom liepen relaties op niets uit en trok ik de verkeerde mannen aan.

Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik iemand met zelfvertrouwen. Natuurlijk, de putjes aan de achterkant van mijn bovenbenen heb ik liever niet. Maar waar ik vroeger mijn best moest doen om iets moois aan mezelf te ontdekken, kan ik nu echt van mijn lijf genieten.

Ik ben gelukkiger met mijn lichaam dan tien jaar geleden. Terwijl ik toen echt strakker was. Ik vergelijk mezelf niet meer met anderen. Tijdens mijn werk zie ik regelmatig prachtige lijven. Maar daar geniet ik gewoon van, zonder jaloezie.”

Visitekaartje

“Mijn onzekerheid zit er nog steeds, maar ik heb geleerd er niet meer naar te luisteren. Wat je uitstraalt, krijg je terug. Ik ben heel lang bang geweest om me kwetsbaar op te stellen, bang voor stomme opmerkingen. Maar die krijg ik nooit.

Als je vertrouwd bent met je eigen lijf, kun je ook veel beter je eigen grenzen aangeven. Uiterlijk is mijn visitekaartje. Maar waar ik vroeger aan allerlei verwachtingen wilde voldoen, wil ik nu gewoon mezelf uitstralen.”

De verhalen van Cora Siemonsma (61), Annika Hagg (28) en Lisette Sier (33) lees je nu in VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.