Vrouw/Praat Mee
715434118
Praat Mee

Praat mee

Moet Nederland IS-kinderen terughalen uit Syrië?

Voor de VVD is het bespreekbaar om IS-kinderen terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz gisteren in het tv-programma Pauw.

„Als het heel jonge kinderen zijn, kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen”, zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een jaar of 6. Yesilgöz zei dat de VVD ervoor openstaat om kinderen van IS-strijders terug te halen, als duidelijk is dat de ouders niet naar Nederland komen, omdat ze bijvoorbeeld gevangen zitten.

Tweede kans

De vraag over de terugkeer van gedetineerde IS-strijders en hun familie is urgent geworden door de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië. De coalitie is sterk verdeeld. D66 en ChristenUnie willen praten over hun terugkeer, VVD en CDA niet.

Coalitiepartner D66 reageerde tevreden. „Heel goed nieuws dat VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz nu ook zegt dat het terughalen van jonge kinderen uit Syrië bespreekbaar is. Laten we samen het kabinet hiertoe aanjagen!”, twitterde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Sjoerdsma vindt dat kinderen uit IS-gezinnen een tweede kans verdienen. Hij zegt dat zij niet hebben gekozen voor een bestaan in IS-gebied.

Berecht

Het kabinet heeft als standpunt dat het te gevaarlijk is om IS-strijders en hun aanhang terug te halen naar Nederland. De kinderen zouden ook een gevaar kunnen vormen voor de Nederlandse samenleving. Nederlandse IS-strijders zouden daarom in de regio moeten worden berecht. Volgens inlichtingendienst AIVD verblijven nog 15 Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

Praat mee

Wat vind jij? Moet Nederland zich inzetten om IS-kinderen terug te halen? Of zijn zij de verantwoordelijkheid van de uitgereisde ouders en moet Nederland de kinderen daar laten? Praat mee op onze Facebook!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.