Nieuws/Vrouw
718252796
Vrouw

Zo weet je of je klaar bent voor een nieuwe liefde

Het is een feit: in januari worden er veel punten gezet achter relaties, met Wendy en Erland wellicht als trieste voorbeelden. Misschien omdat de donkere wintermaanden minder gezellig uitpakten dan gehoopt. Hoe dan ook: leuk is het nooit als er aan een ooit zo liefdevolle relatie een einde komt. Het is een rouwproces en je hebt tijd nodig om het te verwerken. Maar hoe lang eigenlijk?

Je zucht een paar keer diep, deelt wat steken onder water uit in je sinterklaasgedicht, die hij niet oppikt, en houdt voor hem stralend de schone schijn op tijdens het kerstdiner. Maar dan begint er een nieuw jaar en weet je: het heeft lang genoeg geduurd. Of – veel erger – jij weet het nog niet en hij wel. Au!

Er dwars doorheen

Verdriet, vertwijfeling, boosheid, wrok, berusting… Het komt meestal allemaal langs na een relatiebreuk. De experts zijn het erover eens. Het beste is om keihard door al die emoties heen te gaan, erover te praten en een bevriende brede of zachte schouder te zoeken om lekker op uit te huilen.

Wat je niet moet doen: je gevoel verdoven met drank (oké, misschien 1 fles wijn als de wond nog vers is) en drugs, want daar wordt echt niemand beter van.

En nu is het genoeg

Je mag dus best even lekker janken. Maar wanneer klauter je uit die put en pak je de draad van je leven weer op? Als je vrienden beginnen te zuchten en klaar zijn met de mascaravlekken op hun schouder?

Nee, het is niet afhankelijk van het geduld van je vriendengroep, vinden experts. Wel van de duur van je relatie. Sommigen hanteren als leidraad: twee tot drie maanden voor elk jaar dat je samen was.

Maar misschien was je wel doodongelukkig met hem/haar en ben je alleen maar blij en opgelucht. Kortom: het verschilt per persoon en situatie. Laat je niets aanpraten, maar luister vooral goed naar jezelf.

Maar ben je ook klaar met hem/haar?

Wanneer weet je of je echt over hem/haar heen bent? Nou bijvoorbeeld:

  • Als je niet meer elke nacht van je ex droomt en al jullie gesprekken honderd keer in je hoofd opnieuw afdraait.
  • Als je niet bij elke romcom of horrorfilm naar de tissues hoeft te grijpen.
  • Als je niet op de vlucht slaat als je je ex tegenkomt, maar hem/haar vol zelfvertrouwen je allermooiste, of (misschien) duivelse glimlach schenkt.
  • Als je onder ogen kunt zien wat er fout ging tussen jullie en niet alleen zijn rol, maar ook je eigen deel daarin kunt herkennen.
  • Als je dat bij een kop koffie op een rustige manier met elkaar kunt bespreken.
  • Maar vooral als je potentiële nieuwe liefdeskandidaten niet meer continu vergelijkt met hém (of haar).

Klaar voor een nieuwe liefde?

Over één ding zijn de experts het roerend eens: je direct weer in de armen storten van een ander, is nooit een goed idee. Zo’n rebound-relatie kan even lekker zijn om de pijn te verdoven (werkt een beetje als die fles wijn, inclusief de kater), maar het heeft meestal weinig met liefde te maken en is vrijwel nooit een blijvertje.

Vaak is het alleen ingegeven door lust en soms eindig je met nog meer schade, schande en hartzeer op je bordje.

Go slow

En toch: als er één deur wordt dichtgeslagen, gaat er ergens anders weer één open. Misschien wel de deur naar een nieuwe liefde. Of je daar klaar voor bent, weet je pas als je weer voorzichtig gaat daten.

Als je het niet meteen Spaans benauwd krijgt zodra iemand je op date vraagt. Als je er naar uitkijkt en weer een leuke, opgewonden kriebel in je buik krijgt die bij zo’n eerste ontmoeting hoort. Als je het weer leuk vindt om jezelf op te tutten voor een ander…

Zet je hart weer op een kier, maar go slow. Trap niet in dezelfde valkuilen van vorige relaties en probeer weer te genieten van de heerlijke aandacht van die ene persoon die jou gewoon de allerleukste vindt.

Jij op Vrouw

Herken jij je in deze relatieproblemen en wil je hier graag over vertellen?

Dat kan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.