Nieuws/Vrouw
720838431
Vrouw

Joyce (32): 'Mijn zoon draagt soms een jurk'

Als het 3-jarige zoontje van Adele tijdens een vakantie in Disneyland de voorkeur geeft aan een prinsessenjurk, ontploft het internet. Hartverwarmende, maar ook verbaasde reacties stromen binnen. Joyce (32) herkent het verhaal uit duizenden. Haar eigen zoontje van 4 trekt ook regelmatig een jurk aan. Want: 'Wie ben ik om hem iets te ontzeggen waar hij gelukkig van wordt?”

Eerste keer

“Vanaf zijn derde trekt mijn zoontje af en toe een jurkje aan. Ik vind dat prima. Zijn zus is zijn held, dus het was voor mij niet raar dat hij zoiets wilde. De eerste keer dat hij een jurk aandeed, was voor een zelf bedacht toneelstuk met zijn zus over een prinsessenschool. Ik zei nog dat hij ook een prins kon zijn, maar hij vertelde me dat de prinsenschool ergens anders was. Later vroeg hij ’s ochtends ook vaak of hij die dag een jurk aan mocht.

Er gaan soms weken voorbij dat hij geen jurk draagt; hij houdt ook van jongenskleding. Soms combineert hij een tutu met een stoer shirt. Een jurk of rokje is voor hem iets extra’s, iets speciaals. Als hij gelukkig is, ben ik dat ook. En hij doet er toch niemand kwaad mee? Ik zie het probleem er niet van in.

Vervelende opmerkingen

Ik kom uit een ruimdenkende familie die het allemaal accepteren als mijn zoontje in een jurkje op een verjaardag verschijnt. Ook mijn vrienden kijken niet raar op. Helaas krijgt hij van vreemden wel eens vervelende opmerkingen, en dan eigenlijk alleen maar van volwassenen. Kinderen vinden het vaak heel interessant.

Humor

Ik probeer het op te lossen met humor, dat is denk ik de enige manier om het taboe de wereld uit te krijgen. Laatst stonden we met een buurman in de lift. Hij vroeg waarom mijn zoon een jurk droeg. ‘Omdat zijn rokjes in de was zitten’, was mijn antwoord. De buurman schoot in de lach en zei tegen mijn kinderen: ‘Hè ja, ik vind het ook altijd zo vervelend als alles in de was zit!’

Geen jongens- of meisjesdingen

Mijn dochter is heel gevat en beschermt haar broertje als dat nodig is. In de zomer bijvoorbeeld liep mijn zoontje achter een poppenwagen. Er kwam een man aan die tegen mijn dochter zei dat haar broertje hoorde te voetballen. Ze trok haar schouders op en zei : ‘Mijn broertje hoort te doen waar hij gelukkig van wordt’.

Bij mij in huis zijn er geen ‘jongens- of meisjesdingen’. Je speelt met speelgoed waar jij mee wilt spelen. Mijn zoon houdt van auto’s, maar kijkt ook graag naar films over Barbie.

Eigen beeld

Eigen beeld

Probleem

En dan zijn er nog de mensen die tegen mij zeggen dat ze denken dat mijn zoon een probleem heeft omdat hij denkt dat hij een meisje is. Als je het mij vraagt, is het enige probleem dat mijn zoon heeft dat er zulke mensen bestaan. Of het een fase is of iets blijvends zien we later wel weer.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik probeer hem wel te beschermen tegen de buitenwereld. Dit probeer ik te doen zonder hem tegen te houden in zijn persoonlijke ontwikkeling. Ik wil niet dat hij denkt dat wat voor hem normaal is, eigenlijk niet geaccepteerd wordt.

Eigen beeld

Eigen beeld

Roze sokken

Toen hij dit jaar voor het eerst naar de basisschool ging, heb ik hem uitgelegd dat er kinderen zullen zijn die het gek vinden als hij een jurk aan heeft naar school. Het was toen zijn keuze om geen jurk maar bijvoorbeeld alleen roze sokken aan te doen. Als er iemand een opmerking over maakt, lost hij dit zelf op. Hij staat sterk in zijn schoenen.

Compleet onbelangrijk

In mijn ogen zijn de basisvoorwaarden van opvoeden: geliefd, gelukkig en het liefst ook gezond. Zolang je daaraan voldoet, is de mening van anderen compleet onbelangrijk. Ik hoop dat ik mijn zoon dat mee kan geven."

Eigen beeld

Eigen beeld

Lees het artikel over de 5-jarige Max hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.