Vrouw/Columns & Opinie
720839738
Columns & Opinie

'Wat bezielt die mannen toch? Want het zijn altijd mannen!'

Wij zijn toevallig in Frankrijk als de aanslag plaatsvindt. De ochtend erna hebben we een afspraak met een Franse vriend, typisch genoeg een man van de klok.

Als hij een half uur te laat is, bedenk ik ineens dat hij een zoon heeft die in Nice woont. Het zal toch niet...? Ik probeer hem te bellen, in gesprek. O neee. Als ik hem eindelijk aan de telefoon krijg, blijkt hij al de hele ochtend z'n zoon te willen bereiken. Maar hij is niet thuis en ook niet op z'n werk. Paniek alom. Uiteindelijk blijkt de zoon voor de zaak op reis in Italië en heeft hij niks van het Nice-incident meegekregen. Zo'n drama heeft een enorme impact op de samenleving.

Koninginnedag 2009

Toch moest ik de laatste dagen steeds vaker denken aan 2009, Koninginnedag. Toen reed ook een idioot met een Suzuki Swift op de koninklijke familie in. En aan 2011, toen Tristan van der Vlis zijn geweren leegschoot op onschuldig winkelend publiek. Toen hadden we nog nooit van IS gehoord. Nu wordt er onmiddellijk een link met IS gezocht, maar is die er altijd wel?

Karst, Tristan, Mohamed

De dader van Nice heeft zich 'de laatste dagen tot godsdienstfanaat ontwikkeld'. Enorme interesse in onthoofding. Gisteren sloeg een Afghaan in het wilde weg om zich heen in een Duitse trein. Wat bezielt die mannen toch, want het zijn altijd mannen.

Het lijkt me belangrijk dat er eens een onderzoek komt naar wat die daders gemeen hebben. Karst Tates, de dader van Apeldoorn, had gezegd dat hij ooit beroemd wilde worden. Tristan van der Vlis was al zijn hele leven druk met vuurwapens. Bouhlel had een strafblad voor huiselijk geweld.

Omdat ze allemaal dood zijn, zullen we nooit antwoord krijgen. Maar als we zo doorgaan hebben we elke week een incident. Voor sommigen die levensmoe zijn misschien een 'heldhaftige' manier om aan je einde te komen, maar omdat we geen antwoorden hebben op belangrijke vragen zou dit nog wel eens aanstekelijk kunnen werken.

Zelfdoding

Er was een tijd, dat wij als journalisten beter niet konden berichten over zelfdoding, omdat er aantrekkingskracht van zou uitgaan op mogelijk toekomstige daders. Misschien iets om over na te denken?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.