Nieuws/Vrouw
722811093
Vrouw

Verloskundige Janine: In ziekenhuis vaak geen plek voor vrouwen die moeten bevallen

Vanwege een tekort aan verplegend ziekenhuispersoneel, zien veel zwangere vrouwen zich genoodzaakt om thuis te bevallen of naar een verder weg gelegen ziekenhuis uit te wijken. Janine Lazet (47, tweede van links) runt haar eigen verloskundigenpraktijk en loopt inmiddels dagelijks tegen het probleem aan. “Dan bel ik mijn man om te zeggen dat ik snel weg moet en dat hij dan maar eerder naar huis moet van zijn werk. Daar maak ik niet altijd vrienden mee, haha.”

Janine: “Mijn praktijk bevindt zich in de Utrechtse binnenstad, maar sinds dit jaar moeten mijn collega’s en ik steeds vaker uitwijken naar ziekenhuizen in Ede, Gorinchem en Gouda. Maar omdat er zoveel mensen vanuit Utrecht die kant opgaan, zitten ze daar ook steeds vaker vol.

Onrust

Er zijn genoeg bevalkamers, dokters en verloskundigen, maar verpleegkundigen zijn er te weinig. Daarom is er vaak geen plek voor vrouwen die op het punt staan te bevallen en dat zorgt voor enorme onrust. Zowel bij de verloskundige, als bij de aanstaande ouders.

Als je op het punt staat om te bevallen, moet je vertrouwen hebben in je lijf en in de mensen om je heen. Als de verpleegkundige dan bezig is om vier, vijf of zes ziekenhuizen af te bellen, wordt de situatie er niet rustgevender op.

Spannend

Een tijdje terug was er een moeder die bij 34 weken zwangerschap weeën kreeg. Zo’n kindje moet geboren worden in het ziekenhuis, in de nabijheid van een kinderarts. Maar omdat de ziekenhuizen in de buurt vol zaten, moesten we naar Ede. Gelukkig kwamen we daar op tijd aan, maar ik vond het wel heel spannend.

Vooral dat leuren met die vrouwen vind ik zo ellendig. Laatst heb ik wel vijftig minuten aan de telefoon gehangen om een plekje in het ziekenhuis te bemachtigen. Daar wil ik op zo’n moment helemaal niet mee bezig zijn.

Ik wil de aanstaande ouders geruststellen, een warm bad laten vollopen, de rug van de vrouw masseren… In ieder geval niet de hele tijd lopen bellen en regelen.

Overleggen

Van tevoren een kamer reserveren in het ziekenhuis kan nu eenmaal niet. Je weet nooit wanneer de weeën beginnen. Om voor zo min mogelijk stress te zorgen, overleggen mijn collega’s en ik daarom ruim op tijd met de aanstaande ouders.

We laten ze nadenken over waar ze willen bevallen, maar vertellen ook dat ze er rekening mee moeten houden dat ze ergens anders terecht zullen komen of dat ze misschien zelfs thuis moeten bevallen. Niemand is blij met deze situatie.

Met de ziekenhuizen hebben we dan ook afgesproken dat er in geval van spoed plek gegarandeerd is. Dat móét gewoon. Echt gevaarlijke situaties ben ik daardoor gelukkig nog niet tegengekomen.

Toenemende werkdruk

Door deze situatie neemt de werkdruk voor mij en mijn collega’s enorm toe. Want als ik met een van mijn vrouwen naar het ziekenhuis in Ede moet, ben ik te ver verwijderd van mijn andere vrouwen, waardoor een collega hen van mij moet overnemen, mocht dat nodig zijn. Van elke zeven diensten die ik draai, moet ik toch zeker wel drie keer een collega oproepen.

Andersom gebeurt het ook regelmatig dat ik ineens moet invallen. Dan bel ik mijn man om te zeggen dat ik snel weg moet en dat hij dan maar eerder naar huis moet van zijn werk. Daar maak ik niet altijd vrienden mee, haha. Maar mijn kinderen zijn gelukkig al wat ouder. Voor mijn collega’s met kleine kindjes is het soms een stuk lastiger te regelen.

Een eer

Ondanks alle moeilijkheden van de afgelopen tijd, moet ik er niet aan denken om mijn baan op te geven. Ik kom uit het bedrijfsleven, maar die 9 tot 5-mentaliteit vond ik op een gegeven moment ontzettend saai. Verloskundige zijn is alles behalve saai. Elke dag is anders en ik leer de meest uiteenlopende mannen en vrouwen kennen.

Tijdens een bevalling is iedereen zo puur, zo zichzelf. Alle schellen vallen af en dan maakt het helemaal niets uit of je een ton op de bank hebt staan of helemaal niets. Er komt een nieuw leventje de wereld in en dat voldoet meer dan een dikke bankrekening. Dat ik daar deel van mag uitmaken, vind ik iedere keer weer een eer.”

Jij op VROUW

Is deze situatie herkenbaar voor jou? Of wil je een ander verhaal delen?

Stuur ons een berichtje...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.