Nieuws/Vrouw
724237646
Vrouw

Dikwijls krijgt Elisabeth de vraag: 'Heb je spijt dat je de NIPT niet hebt gedaan?'

Eigen beeld

Eigen beeld

Elisabeth werd onlangs moeder van een kindje met Down. Het was een verrassing, want zij had geen NIPT (niet-invasieve prenatale test) laten doen. Of ze daar geen spijt van heeft, is een van de toch wel pijnlijke vragen die haar nu regelmatig worden gesteld.

Eigen beeld

Eigen beeld

Elisabeth van der Meijde (35), voorheen werkzaam op de onderzoeksafdeling van het VU-ziekenhuis, krijgt sinds de geboorte van haar tweede zoontje Antonie regelmatig een aantal vragen te horen. Eén van die vragen is waarom zij er bewust voor heeft gekozen geen NIPT te laten doen. Aan VROUW legt zij dat graag uit.

Zorgeloze zwangerschap

"De vraag of ik er geen spijt van heb dat ik geen NIPT heb gedaan, impliceert eigenlijk dat het krijgen van een kind als Antonie niet wenselijk is. Terwijl dat voor ons niet zo voelt."

“We wisten van tevoren dat als het een kindje met Down zou zijn, we de zwangerschap niet zouden afbreken. Dus waarom zouden we het laten testen? Zodat we ons zouden kunnen voorbereiden op wat komen ging? Wij kozen juist voor een zorgeloze zwangerschap.”

“We hoefden slechts kort aan het anders-zijn van Antonie te wennen. Hij is gewoon zoals hij is. Terwijl we, als we het eerder hadden geweten, misschien van doemscenario’s waren uitgegaan.”

Ontwikkeling

"Ze zijn niet allemaal zo goed," is een opmerking die vaak volgt. Dat vindt Elisabeth de moeilijkste om te horen. “Je weet inderdaad niet van tevoren hoe ver zo’n kindje zich gaat ontwikkelen. Je weet niet of het een peuter blijft of dat het misschien een tienjarige wordt. Maar de kans op het eerste is voor ons geen reden om een zwangerschap te beëindigen.”

“Als ze bij de NIPT konden voorspellen hoever een kindje zich zou gaan ontwikkelen, dan had ik het wel gedaan. Maar dat kan niet. Misschien als je mij over tien jaar spreekt en Antonie heeft zich minimaal ontwikkeld, dat ik er anders over denk.”

Dankbaar

Toch is Elisabeth van mening dat de NIPT wél in het basispakket zou moeten. “Ik denk dat mensen zelf moeten kunnen beslissen of ze wel of niet een NIPT willen. Daar zou geld geen issue bij moeten zijn.”

“Ik ben heel dankbaar dat Antonie onze zoon heeft mogen worden. Soms denk ik weleens aan wat er had kunnen gebeuren als hij het kind van iemand anders was geweest. Had hij dan niet mogen blijven leven, als er voor zijn geboorte uit de NIPT was gekomen dat hij anders was? Ik moet er niet aan denken. Voor ons is onze zoon perfect, mét Down.”

Jij op VROUW.nl

Heb jij misschien een NIPT laten doen en op basis daarvan een belangrijke beslissing gemaakt? Of wil je een ander bijzonder verhaal vertellen? Dat kan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.