Nieuws/Vrouw
725266130
Vrouw

Burgerinitiatief tegen intimidatie op straat Vrouwen vogelvrij

Seksueel geweld

Seksueel geweld

Het doel is 40.000 handtekeningen op te halen en aan te bieden aan de politiek. Initiatiefneemster Gaya Branderhorst van Straatintimidatie.nl vindt dat de straat een veilige plaats moet zijn voor vrouwen. Zonder dat er naar je gesist of geroepen wordt en dat je ranzige voorstellen krijgt. "Het initiatief bestond al een jaar, maar heeft nu door Keulen weer een nieuwe impuls gekregen.We zijn nu bijna op de helft van het aantal handtekeningen dat we moeten hebben."

Seksueel geweld

Seksueel geweld

Hoewel we nog aan het bijkomen zijn van de schok over de massa-aanranding in Keulen, heeft de helft van de vrouwen ook hier te maken (gehad) met seksuele agressie. Twintig procent van de Nederlandse vrouwen heeft seksueel geweld meegemaakt voor het zestiende jaar. Op straat lopen en voor ' hoer' uitgemaakt worden. Het is iets wat je als vrouw maar moet nemen. Maar is dat zo? Zijn we het niet gewoon beu?

Uitgescholden

Kennelijk wel. Ook vandaag wordt de petitie (Vogel)vrij op straat massaal getekend en gedeeld. De teller staat nu op 21187. Vrouwen en meisjes worden dagelijks geïntimideerd op straat. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden voor 'hoer', krijgen agressieve seksueel expliciete opmerkingen te horen, of worden een tijdje achtervolgd. De initiatiefnemers van de petitie vinden dat vrouwen in een vrije samenleving ongehinderd over straat moeten kunnen gaan. Met dit burgerinitiatief vragen ze de overheid door middel van wetgeving een duidelijk signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd.

Rood licht

Gaya: "Er moet een signaalfunctie komen. Je mag ook niet door rood licht rijden, dan krijg je een boete. Zo mag je ook een vrouw niet agressief benaderen. Er moet iets gebeuren. In Keulen is er fysiek aangerand, maar verbalen aanrandingen zijn we ook zat. En een fysieke aanranding komt voor uit hetzelfde idee. Het ligt in elkaars verlengde. Een man heeft zich niet te bemoeien met een vrouw die hij niet kent in de openbare ruimte. Dit gedrag moet worden aangepakt, voor het escaleert."

Noodzaak

Ik heb de tekst bij het initiatief opgesteld met een jurist. Eerst geloofde ze er niet in, maar nadat ze zelf twee keer was lastiggevallen op straat werd de noodzaak haar wel duidelijk. Ik merk om me heen dat veel vrouwen boos zijn. Je kunt bijna niet meer over straat lopen zonder lastig gvallen te worden. We zijn het zat om nog langer dingen te horen als: 'wil je me pijpen' . Het is niet grappig, het is bedreigend, vooral als het door een groepje mannen wordt gevraagd en je ook nog klem wordt gezet, zoals bij een van ons gebeurd is. Het moet maar eens afgelopen zijn met seksuele agressie op straat."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.