Nieuws/Vrouw
726909635
Vrouw

Grooming: Hoe bescherm je je kind tegen online kinderlokkers?

Wat ouders willen weten is hoe je grooming kunt voorkomen?

Wat ouders willen weten is hoe je grooming kunt voorkomen?

De 15-jarige Kayleigh werd in 2015 verkracht en vermoord nadat ze via Facebook contact had gekregen met een oudere man. Met de korte film Kayleigh's Love Story wil de Britse politie laten zien wat de gevolgen van grooming kunnen zijn. Het had niet veel gescheeld of ook Marieke* was in de val van een online kinderlokker getrapt. Gelukkig gingen bij moeder Rosa* alle alarmbellen af toen zij haar dochters chats op Facebook las.

Wat ouders willen weten is hoe je grooming kunt voorkomen?

Wat ouders willen weten is hoe je grooming kunt voorkomen?

Hoewel dochter Marieke* (inmiddels 18) aanvankelijk nog dacht met een leuke knul te chatten, bleek het een man op leeftijd met snode plannen. Rosa: "Bij het woord 'schatje' dacht ik meteen: wie is dit? Toen ik zag dat hij had aangeboden een mobieltje voor haar te kopen, wist ik dat het niet goed zat. Ik heb samen met mijn dochter de chat doorgelezen. Volgens mij kunnen pubers niet zo goed tussen de regels doorlezen, want ze had niet door wat er gebeurde."

Stiekem lezen

Veel ouders weten nog altijd niet hoe ze het online gedrag van hun kinderen moeten monitoren. Is het bijvoorbeeld oké om stiekem de online gesprekken van je kinderen na te lezen?

"Mijn dochter was eerst boos op mij, maar toen we samen de chat doornamen, viel bij haar ook het kwartje en kreeg ze door wat de bedoelingen waren van deze man. Dat het een kinderlokker was, maar dan op internet. Ik heb haar uitgelegd dat je op straat toch ook niet in gesprek gaat met een man die je 'schatje' noemt en je een mobieltje belooft? We hebben aangifte gedaan bij Facebook. Ik ben blij dat ik heb ingegrepen. Hij zat al te vissen of ze de stad wel eens in mocht van haar ouders."

Kijk hier Kayleigh's Love Story

Fakeprofiel

"Ik wil andere ouders graag waarschuwen: let op je kinderen. Dring erop aan dat ze niet hun profiel helemaal openbaar zetten en dat ze niet zomaar op alle vriendschapsverzoeken 'ja' zeggen. Iedereen kan een fakeprofiel aanmaken. Dat is niet zo moeilijk. Voeg alleen mensen toe die je kent. Weet tegen wie je praat."

Remco Pijpers van 'Mijn Kind Online' raadt echter af alles na te lezen van je kind. "Ga vooraf het gesprek aan. Praat je als een bange ouder, dan krijg je een bang kind. Zorg dat je luistert, zorg dat je kind praat over wat het online meemaakt. Geef niet alleen maar waarschuwingen. Gewoon een open gesprek. Daar kun je al jong mee beginnen."

Nare adem

"Het gaat over de grenzen van je kind", vervolgt hij. "Wil je die oom met nare adem wel of niet een kusje geven op die verjaardag? Online heb je ook grenzen. Als je kind verliefd wordt via internet, steun het dan, neem de verliefdheid serieus. Dan vindt je kind het heel logisch dat niets in het geniep gebeurt."

"Ik heb een gezin geholpen waarvan het meisje verliefd was op een oudere jongen uit het buitenland. Toen de ouders een slot op de computer gooiden, kroop het meisje in haar schulp. Ze presteerde niet meer goed op school, at en sliep slecht."

"Toen die ouders zeiden dat ze die jongen hier uit kon nodigen, kwam ze er zelf achter dat hij contact had met een hele rits meisjes. Ze wist dat ze bij haar ouders terechtkon, die hadden haar serieus genomen. Een gesprek over grooming moet ook een gesprek over verliefdheid zijn, over relaties en vriendschap."

*In verband met privacy zijn de namen Rosa en Marieke gefingeerd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.