Vrouw/Columns & Opinie
727387967
Columns & Opinie

Voorgevormde beha's voor meisjes seksueel? Welnee, zij vinden ze geweldig!

Ah, we verbazen ons weer eens ergens over. De opgevulde kinderbeha's van de Hema. Seksuologe Willeke Bezemer vindt het niet kunnen. Kinderen hebben geen borsten, stelt ze. "In een hele groep 8 zal er misschien een meisje zijn met wat meer borstgroei, mar de meesten hebben nog weinig of niets", aldus Willeke. Nou, ik denk dat mevrouw Bezemer eens langs moet gaan in een gemiddelde groep 8.

Ergens begin groep 7 begon bij mijn dochter een intense fascinatie voor topjes. Ik ging er in paniek voor liggen. Dit ging me veel te snel. Nog maar kort daarvoor lag ze in mijn armen en gaf ik haar de fles. Gevoelsmatig dan. 'Meid, jij hebt helemaal niets. Je hebt je hele leven nog om die ongemakkelijk zittende dingen aan te trekken!.' Ze ging er doodongelukkig van kijken. Mijn kleine fashion-addict had haar zinnen op een topje gezet. Na een paar weken zeuren ging ik overstag. Ze was de koningin te rijk; ze hoorde erbij. De rest van de klas droeg ze ook al.

Shopdate

Inmiddels zit ze in de brugklas en gisteren waren we in de Hema voor een nieuwe voorraad topjes; er kan immers niet genoeg gewinkeld worden. Ze informeerde overdag al telefonisch vanaf school of onze shopdate doorging. Zo werkt dat op die leeftijd.

Samen met je moeder topjes kopen is een uitje dat een dagje Efteling overtreft. Het zal mij niets verbazen als de foto's van de aangekochte topjes via de vriendinnengroepsapp worden verstuurd. Even allemaal een mening geven. Ik vind dat alleen maar leuk.

Afschuw

Er is geen meisje in mijn dochters vriendinnenkring dat de topjes met seks in verband brengt, volgens mij. Sterker nog; daar moeten ze allemaal écht nog niets van hebben. Als het op tv neigt naar zoenen, kijkt ze vol afschuw de andere kant op.

Die topjes zijn gewoon een fashionitem. Daar maken wij ons onterecht veel te druk om met z'n allen. Seks zit voor in ons hoofd, niet in het hoofd van een 12-jarige (gemiddeld genomen dan, er zijn altijd uitzonderingen - ook zonder opgevulde beha's).

Enig toch?

En nu heeft de Hema dus opgevulde kinderbeha's in de rekken hangen. Stel je daar alsjeblieft geen push-ups bij voor, en ik kan het weten, want ik heb ze gisteren naast de topjes zien hangen. Gewoon ienieminie beha's van een wat dikker stofje, en ik zag mijn dochter verlekkerd kijken.

De volgende stap, dat voel ik aan alles, maar de natuur is nog niet zover. Ik weet ook wel dat we daar over een half jaar staan en ze het allerliefst van ieder motiefje een exemplaar meetrekt. Enig toch?

Het echte werk

Volgens seksuologe Willeke Bezemer voeden de beha's de onzekerheid en ontevredenheid van jonge meisjes. Ik zou Willeke zo graag eens met mijn dochter en haar vriendinnen aan tafel willen zetten. Die meiden worden er alleen maar dolgelukkig van!

Waar ik me destijds vooral ongemakkelijk voelde en het supergênant vond om met mijn moeder naar de Hunkemöller tussen het 'echte werk' naar een eerste beha te moeten zoeken, hebben die meiden hun eigen afdeling. Hier horen de kleine kinderen niet thuis en wij volwassenen ook niet. Dat ene rek bij de Hema is hun paradijs en nogmaals, dat heeft helemaal niets met seks te maken.

Schimmige tussenfase

Nee wat mij betreft doet de Hema het juist fantastisch. Wij hadden in die schimmige tussenfase van de eerste borstvorming helemaal niets om naar te grijpen. Ik zie mijn klasgenootje nog ongemakkelijk rennen met gym, haar T-shirt vooruit getrokken zodat niemand 'ze' zou zien. Daar hoeven de meiden van nu zich geen zorgen om te maken.

Dus laten wij nou vooral die seksknop uitzetten en laat die meiden genieten van hun eerste stappen richting volwassenheid. Mijn dochter zou het niet overleven als de Hema onder dit belerende gezeur zou bezwijken en het inkoopbeleid zou aanpassen. Maar mocht daar sprake van zijn, horen we het graag. Dan kopen we nu alvast de rekken leeg.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.