Nieuws/Vrouw
729991636
Vrouw

Verrassend: dít kun je allemaal doen met vaatwastabletten

Dit kun je allemaal doen bij vaatwastabletten

Dit kun je allemaal doen bij vaatwastabletten

Wat is de vaatwasmachine toch een fijne uitvinding: je zet de vuile vaat erin, voegt een vaatwastablet toe en twee uur later haal je de schone vaat eruit. Magie! Maar vaatwastabletten zijn voor veel meer dingen handig: het verwijderen van zweetplekken, het schoonmaken van ovens... Lees maar snel verder!

Dit kun je allemaal doen bij vaatwastabletten

Dit kun je allemaal doen bij vaatwastabletten

Een vaatwastablet gooi ook jij waarschijnlijk (bijna) dagelijks gedachteloos in de vaatwasmachine. Zonde, vindt schoonmaakhulpwebsite Helpling, want die tabletten kunnen op meer vlakken het huishouden vergemakkelijken.

1 Oven schrobben

De oven schoonmaken is een vervelend klusje en het ovenrooster al helemaal. En hoe langer je die klus uitstelt, hoe meer alles gaat aankoeken en hoe lastiger het dus wordt. En ben je er uiteindelijk klaar voor, ga dan niet als een gek staan schrobben met een sponsje, maar laat het rooster weken in een badje met warm water plus een vaatwastablet.

Dan haal je al het aangekoekte vuil er daarna zó vanaf. En zitten er nog vieze spetters? Dip dan een vaatwastablet in lauw water en scrub ermee over de plaat en ruit tot de vlekken zijn verdwenen.

2 Gele zweetplekken

Altijd mooi, een witte blouse of T-shirt. Maar je krijgt wel snel last van gelige zweetplekken. Die krijg je er toch met geen mogelijkheid meer uit? Jawel hoor! Was je shirt zoals je normaal gesproken zou doen, maar stop er nu ook een vaatwastablet bij. Gewoon, rechtstreeks in de trommel.

Vaatwastabletten zijn namelijk beter in het verwijderen van vettige substanties, zoals deo en zweet. Huishoudexpert Zamarra Kok plaatst hier wel een kanttekening bij. "Het werkt niet altijd even goed. En je kunt ook soda gebruiken of een waspoeder. Dan ben je ook niet per se duurder uit."

3 Frituurpan schoonmaken

Vaatwastabletten als schoonmaakmiddel voor je frituurpan, daar is Zamarra wel weer over te spreken. "Dit werkt goed! Je hebt er ook andere middelen voor, maar een vaatwastablet heb je toch in huis, dus dat is lekker makkelijk.

Vul de frituurpan met kokend water in plaats van met olie. Voeg een vaatwastablet toe en zet de frituurpan 10 minuten aan. Let erop dat de pan niet boven de 90 graden komt. Spoel de frituurpan daarna om met heet water. Je zult zien dat 'ie weer brandschoon is."

4 Weg met vieze geurtjes

Gezellig aan het gourmetten geweest of een visje gebakken? Dan ruikt vast je hele huis ernaar. Wat nu? Zet een pan met een flinke laag water op het vuur en gooi er een vaatwastablet in. Het goedje zal de hinderlijke geurtjes absorberen. NB: vergeet voordat je gaat slapen de pan niet van het vuur te halen!

5 Geen theekringen meer

Een bekend probleem voor thee-fanaten zijn de lelijke bruine kringen in een theepot en mok die - hoe hard je ook schrobt - niet weg zijn te krijgen. Hoe pak je die aan? Vul de theepot met kokend water en - jaja - een vaatwastablet.

Laat dit een uur intrekken en schenk vervolgens de hele pot leeg. De bruine kringen zijn gegarandeerd verdwenen. Wil je ook de theemokken schoonmaken? Verdeel dan het vaatwastabletwater over je mokken en laat dit ook een uur 'trekken'.

6 Niet in een lege wasmachine

Maar... niet alle vaatwastablet-tips die op het internet staan, werken ook echt. Zamarra: "Zo wordt er enthousiast aangeraden om je wasmachine te reinigen met vaatwastabletten. En dat moet je nou juist niet doen: ten eerste heb je er dan drie nodig, omdat er minder werkzame stoffen in zitten dan in wasmachinereiniger.

En de stoffen die er wel inzitten zijn niet goed voor aluminium, waarvan het trommelkruis van een wasmachine wordt gemaakt. Dus slim is het niet. Voor dit klusje dus gewoon wasmachinereiniger in huis halen."

Heb jij nog handige huishoudtips?

Deel ze dan hier met ons!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.