Vrouw/Culinair
730496814
Culinair

Culibaby: culinaire hoogstandjes voor je baby!

Zeg maar dag tegen de potjes Olvarit. Wat dacht je van zeebaars met langoustines voor je kleintje? In het nieuwe kookboek 'Culibaby' hebben elf top-chefs, samen met in het bezit van vijftien Michelinsterren, de meest gezonde en culinaire recepten gebundeld. Gerechten waar niet alleen jij, maar ook je kindje van kan genieten!

Een top idee, dacht Jonathan Zandbergen (31) toen hij gevraagd werd mee te werken. De chef-kok van restaurant Merlet is groot voorstander van het laten mee-eten van de baby. "Kennismaken met zo veel mogelijk smaken, daar moet je zo vroeg mogelijk mee beginnen." Zelf is Jonathan vader van 3 kinderen: Sam (10), Anaïs (7) en Kaya-James (1). "Mijn oudste en jongste zoon houden ontzettend veel van eten, zelfs in sterrenrestaurants", vertelt hij.

"Mijn dochter is kieskeuriger. Zij is een moeilijkere eter." Hij heeft zich daar wel eens druk over gemaakt, bekent hij. "Maar ik ben erop gaan vertrouwen dat haar lichaam zelf wel aangeeft wat het nodig heeft. Wel probeerde ik dingen uit, zoals rauwe wortels in plaats van gekookte. Lustte ze dit wel, dan kon ik hier als ouder rekening mee houden."

Moeilijke eter

Is jouw kind ook zo'n moeilijke eter? Dan is het volgens Jonathan goed om ervoor te zorgen dat het iets in zijn handen heeft. "Geef bijvoorbeeld een wortel of lepel. Het zorgt ervoor dat je kleintje afgeleid is, waardoor je hem makkelijker af en toe een hapje kunt voeren." De chef-kok benadrukt dat eten dat een kind in eerste instantie niet lekker vindt, vooral niet op een zwarte lijst moet komen en voortaan wordt vermeden. "Anders leren ze het nooit", zegt hij.

"Zelf koken kost meer moeite dan een kant-en-klaar potje opwarmen," geeft hij toe, "maar later heb je hier enorm veel profijt van. De voeding in die potjes is vaak heel zoet. Je kind raakt gewend aan suiker. Als je het zelf maakt, kun je natuurlijke producten kiezen en je baby zoveel mogelijk dingen laten proeven." Maar wat als je alle moeite hebt gedaan om een mooi, exclusief gerecht op tafel te zetten en je kind spuugt het vervolgens uit?

Advies

"Ach, dan is dat maar zo", zegt de chef-kok. "Dat risico loop je altijd. Mijn advies is om het dan later nog eens te proberen. Lust je baby het nog steeds niet? Dan is het niet anders, maar hij heeft het dan in ieder geval geprobeerd. De smaak is geproefd, en hoe dan ook opgeslagen.''

Voor Culibaby, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar het Fonds Gezond Geboren, bedacht de jonge chef-kok 3 recepten. Jonathan: "Er is rekening gehouden met baby's bij de keuze van ingrediënten, zodat de gerechten ook geschikt zijn voor de kleintjes. Je hoeft ze alleen maar in de blender te stoppen."

Recept

Benieuwd naar de recepten uit het boek ‘Culibaby’? We geven je alvast een voorproefje. Dit gerecht is perfect voor een romantisch etentje met je partner, maar ook jonge kinderen kunnen met de pot mee-eten. Gewoon even een portie in de blender doen en je baby zal smullen!

Zeebaars met langoustines

Wat heb je nodig?

 • 4 moten zeebaarsfilet à 130 gr
 • 8 st grote langoustines
 • 1 st knolselderij
 • ponzu (toko)
 • visfond
 • slagroom
 • roomboter
 • geklaarde boter
 • olijfolie
 • peper en zout
 • melk
 • witte wijn

Puree

 1. Snijd 500 gram van de knolselderij in fijne plakjes en stoof deze in 200 gram boter, kruid met zout. Blus af met 100 ml melk en doe de deksel op de pan. Gaar 10 minuten op laag vuur, haal de deksel van de pan en kook de knolselderij droog. Draai fijn in een keukenmachine en wrijf door een zeef.
 2. Snijd ook een paar flinterdunne plakken van de knolselderij en steek deze uit met een ring. Kook deze ronde plakjes in 3 minuten gaar in een laagje fond en boter met een snufje zout.

Beurre blanc

 1. Kook een half glas droge witte wijn met 150 ml visfond en 100 ml melk in tot de helft en staaf met een staafmixer. Breng eventueel op smaak met zout.
 2. Kruid de zeebaars met zout op de graatkant en bak aan in geklaarde boter, laat de vis op de graatkant liggen en draai hem niet om. Voeg 2 el roomboter toe en laat uitbruisen tot deze goudbruin is (niet hoger dan 120, anders wordt hij zwart) en bedruip de vis met een lepel bruine boter tot deze mooi glazig is, circa 5 minuten.
 3. Kruid de langoustinetaarten met peper en zout en bak in een andere pan aan in olijfolie, draai om na 1 minuut en blus af met citroensap.
 4. Plaats nu de vis en de langoustines op een mooi bord, leg de plakjes knol over de langoustines en de puree ernaast. Werk af met ponzu, kruiden en beurre blanc saus.

Tekst: Iris te Voert

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.