Nieuws/Vrouw
73591326
Vrouw

Sabine neemt motorrijles: Mijn moeder schreeuwt het bijna uit

Daar heeft onze VROUW Glossy-coördinator Sabine nou zin in: op mooie zomerdagen lekker rondtoeren op een stoere motor. Moet ze wel eerst even examen doen…

"Dat meen je niet, moet dat nou!?" Mijn moeder schreeuwt het bijna door de telefoon als ik haar vertel dat ik motorrijles ga nemen. Grappig; ik word dit jaar 50, maar de moederlijke bezorgdheid is nog niet verdwenen. Mijn ouders hebben het niet zo op gemotoriseerde tweewielers. Ze beloofden jaren geleden mijn rijlessen te betalen als ik niet rookte én niet op een brommer of motor zou rijden. Allemaal levensgevaarlijk in hun ogen.

Midlife crisis?

En toch gaat het nu wel gebeuren. Ik wil mijn motorrijbewijs halen! Niet dat ik meteen een motor ga aanschaffen, maar het is toch superstoer dat ik binnenkort de weg op mag met een serieus aantal pk’s tussen mijn benen? Of het stiekem een 'gevalletje midlife crisis’ is? Volgens het CBS is 6 op de 10 motorrijbewijshouders nu 50 jaar of ouder. Het hoort er dus gewoon bij.

De ANWB organiseert Motor Opstap Dagen. Hier krijg je voor een tientje een proefles en legt een instructeur precies uit wat je allemaal moet doen om je rijbewijs te halen. Via de website geef ik me op en op een zaterdagochtend meld ik me op een industrieterrein. Er staan talloze motoren klaar en ik zie ook best veel vrouwen.

Vrouwen

Koen van Lingen, commercieel manager van ANWB Rijopleiding Amsterdam, legt uit dat er zich dit jaar al 30% meer vrouwen aangemeld hebben. Een forse stijging. "Om je rijbewijs te halen moet je drie examens doen: 1 theorie en 2 praktijkexamens. Aan de hand hiervan schatten we in hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt."

De praktijkexamens bestaan uit het AVB (voertuig- beheersing op een afgesloten terrein) en het AVD (voertuigdeelneming op de weg). "Koppeling in, op start drukken en je motor loopt. Dan weer de koppeling inknijpen en met je linkervoet het schakelpedaal indrukken om de motor in de eerste versnelling te zetten. Beetje gas met je rechterhand, koppeling laten opkomen en je rijdt."

Afgeslagen

Aan het woord is Arnold van der Horst. Ooit werkzaam als laborant maar inmiddels omgeschoold tot rijcoach. Hij vindt motorrijden het mooiste wat er is en maakte van zijn hobby zijn baan. "Probeer het maar." Ik stap op de motor en doe wat hij me net uitgelegd heeft. En hopla, daar ga ik. Ik rijd gewoon weg! Met een grijns van oor tot oor stuur ik na een klein rondje weer terug naar de mannen. Dat smaakt naar meer.

"Hoe schakel ik naar de volgende versnelling?" zeg ik in het voorbijrijden. Arnold lacht me uit en wenkt me. Ik maak nog een klein rondje en stop vlak voor hem. "Koppeling in", zegt hij nog. Maar de Honda is al afgeslagen. Beginnersdingetje…

Bekijk de video van Sabine hieronder:

Het volledige verhaal van Sabine is dit weekend te lezen in VROUW Magazine (elke zaterdag bij de Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.