Vrouw/Praat Mee
745517420
Praat Mee

Durf jij, in geval van nood, een AED ter hand te nemen?

De AED (automatische externe defibrillator)

De AED (automatische externe defibrillator)

Nederlanders die geen EHBO-diploma hebben worden door het Rode Kruis opgeroepen om de AED (automatische externe defibrillator)* te gebruiken als iemand op straat gereanimeerd moet worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar een derde van de mensen zonder EHBO-kennis bereid is om een onbekende op straat te reanimeren.

De AED (automatische externe defibrillator)

De AED (automatische externe defibrillator)

Nog geen 1 op de 3 van hen wil de AED gebruiken, blijkt uit het onderzoek van Kantar Public. Zou jij, zonder EHBO-diploma, een AED gebruiken als je ziet dat iemand eerste hulp nodig heeft?

Buurman

"Zorgwekkend. De combinatie reanimatie en AED is van levensbelang", zegt Eline Nijhoff van het Rode Kruis. Van de Nederlanders die wel wat weten van reanimatie en EHBO is driekwart bereid de AED te gebruiken. "Een AED geeft zelf aan de gebruiker aan wat er moet gebeuren. Het gebruik ervan is dus heel eenvoudig."

Thuiszorgmedewerker Liza (29) vertelde eerder hoe ze - weliswaar zonder AED - als burgerhulpverlener het leven redde van haar buurman (50). Zij was amper klaar met de reanimatiecursus toen ze een berichtje van de meldkamer kreeg dat haar buurman met een hartstilstand in de woonkamer lag.

Op de vloer

Ze vertelt: "Hij lag languit op de vloer. Hij was helemaal wit weggetrokken en niet meer bij bewustzijn. Ik wist dat ik weinig tijd had en snel actie moest ondernemen. Zijn leven lag in mijn handen. Daar ben je je op dat moment wel van bewust.

Ik ben meteen begonnen met reanimeren. Al vrij snel daarna arriveerden de politie en ambulance, die het overnamen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Mijn taak zat erop."

Praat mee

Zou jij zonder EHBO-diploma een AED durven te gebruiken als je ziet dat iemand op straat gereanimeerd moet worden? Heb je weleens iemand gereanimeerd of een AED gebruikt? Praat mee en laat je reactie hieronder achter.

Klik hier voor meer info over de AED.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.