Nieuws/Vrouw
746615476
Vrouw

Kims dochter heeft een waterhoofd: Niemand gunde haar een blik waardig

Als kersverse moeder heb je regelmatig te maken met mensen die gevraagd dan wel ongevraagd hun hoofd in jouw kinderwagen stoppen. En dat een lief klein babytje, in jouw ogen het meest perfecte mensje ooit, niet altijd ieders bewondering krijgt, daarover kan Kim Oost (29) meepraten. "Mijn dochtertje Noali (1) werd geboren met een waterhoofd."

De jongste dochter van Kim, moeder van drie, werd geboren met hydrocefalus, ofwel een waterhoofd. Kim: "Je kunt wel zien dat Noali er iets anders uitziet, maar mensen kunnen zo hard zijn. Ze blinken niet altijd uit in tact. We horen vaak kwetsende dingen."

Zes operaties

"Noali heeft al zes operaties aan haar hoofdje moeten ondergaan. Bij twee ervan is het op het nippertje goed gegaan. In de periode waarin het zo slecht ging hebben naaste familieleden ons laten vallen."

"De geboortekaartjes die we kregen zijn op een hand te tellen. Van allebei mijn andere kinderen heb ik een plakboek vol. Heel pijnlijk voor ons als ouders."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Domme mensen

"Veel mensen zijn eerlijk, zij geven aan dat ze niet goed weten wat ze moeten zeggen. Maar je hebt ook veel domme mensen. Het is vreselijk als je een nare opmerking krijgt, maar eigenlijk nog erger als ze niks zeggen."

Toen Noali drie maanden na haar geboorte uit het ziekenhuis kwam, was haar broertje zo trots dat hij graag zijn zusje wilde showen op school. Trots togen we naar de basisschool. Noali was mooi aangekleed, maar niemand gunde haar een blik waardig."

Zware bevalling

Kim, die zelf ook een medische achtergrond heeft en als ambulanceverpleegkundige werkt, had al vrij snel door dat er iets was met aan dochter Noali. "Al bij de 20 wekenecho kregen we te horen dat er een cyste in haar hoofdje zat. Al zei de echoscopist dat die wel weer weg zou gaan. Toch bleef het door mijn hoofd spoken."

"De bevalling was vrij zwaar en duurde dertig uur. Toen ze op mijn buik werd gelegd huilde ze niet en had ze weinig spierspanning. In eerste instantie dachten ze aan bloedvergiftiging. Na een antibiotica kuurtje zou ze moet opknappen."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Stofwisselingsziekte of hersenbloeding

"Ik vond echter dat ze minder helder werd en ook nadat ze meer zuurstof kreeg knapte ze niet op. Er werd meer onderzoek gedaan naar haar hartje en hoofdje, en toen bleek op de echo dat ze vergrote hersenkamers had. Het kon duiden op en een stofwisselingsziekte of een hersenbloeding.

Op de MRI zagen we restjes van een bloeding. Uiteindelijk heeft ze een drain in haar hoofdje gekregen. Die zit er nog. Achter haar oortje voel je de verdikking van de drain. Noali heeft aan de bloeding een waterhoofd overgehouden. Haar hoofdomvang is groter dan bij andere kindjes van haar leeftijd. Je kunt zien dat ze wat mankeert en het is blijvend."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Gewoon kind

Over hoe ze zou willen dat mensen Noali benaderen is Kim duidelijk: "Het liefste wil ik natuurlijk dat Noali gezien wordt zoals onze andere twee kinderen. Dat ze net als haar broertje en zusje behandeld wordt. Als een gewoon kind. Ik merk daarentegen dat mensen haar echt behandelen als een gehandicapt kind."

"Vragen stellen als 'Wat zou je doen als ze in een rolstoel komt?'. Dat vind ik lastig. Wij hebben haar nu eenmaal gekregen. Houden net zo veel van haar als van onze andere kinderen, zo niet meer. Ze heeft al zoveel moeten doorstaan in haar kleine leventje. Dit kindje ligt ons zeer na aan het hart."

Jij op VROUW

Ben jij, net als Kim, ook ergens verbolgen over? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.