Nieuws/Vrouw
749429585
Vrouw

Angelique werd op haar 30e weduwe: Ik heb heel wat gehuild

Angelique en haar zoontje Timo

Angelique en haar zoontje Timo

Door aanpassingen in de pensioenregeling van ABP lopen jonge mensen het risico tot wel 50% van hun inkomen te verliezen als hun partner overlijdt. Angelique (35) is een van hen: ze werd vijf jaar geleden weduwe doordat haar man zelfmoord pleegde. "Ik heb geen geldproblemen maar vind wel dat er weinig is geregeld voor jonge weduwen."

Angelique en haar zoontje Timo

Angelique en haar zoontje Timo

"Ik leerde Sander in 2001 kennen en vanaf die tijd waren we ook samen. We trouwden negen jaar later, in 2010. Mijn man was registeraccountant, ik werkte in de kinderopvang. We leefden een gelukkig leventje, met de normale ups and downs. Dacht ik... Want in 2012 stapte mijn man uit het leven. Opeens was ik alleen met ons zoontje Timo van toen net 2 jaar.

Hoogbegaafd

Zijn zelfmoord kwam voor mij totaal onverwacht. Als ik terugkijk vallen er wel wat puzzelstukjes op hun plaats, maar dat kwam pas nadat ik zelf met een professional had gepraat. Hij bleek heel erg met zichzelf in de knoop te hebben gezeten, maar ik had niet door hoe erg het was.

Mijn man was hoogbegaafd, waardoor hij zich vaak onbegrepen voelde. Op zijn werk liep het ook niet lekker. Achteraf ontdekten we dat er meer dingen speelden. Met een psycholoog wilde hij nooit praten. 'Dat werkt niet voor mij' zei hij altijd, omdat hij dacht dat psychologen niets van hem zouden begrijpen.

Slachtofferhulp

Ik kreeg slachtofferhulp waarna ik nog naar een psycholoog ben geweest voor rouwverwerking. Daar was ik allemaal mee bezig en dan kwam ook nog de hele papierwinkel met pensioenuitkering, anw-uitkering, kinderbijslag en noem het maar op om de hoek kijken. Iets waarvoor ik eigenlijk totaal geen puf had.

Ik kreeg destijds gelukkig heel veel hulp van mijn moeder en schoonzusje. Zelf bellen kon ik niet, dat was te zwaar. Ik had geen zin om telkens huilend aan de telefoon te hangen met wéér een instantie omdat mijn mans naam maar niet van de adressering werd afgehaald.

Goed verzekerd

Godzijdank waren wij goed verzekerd. Mijn man vond een uitvaartverzekering niet nodig, maar ik heb hem bijgeschreven toen we net getrouwd waren. Ik heb een groot deel van onze hypotheek kunnen aflossen met regelingen die wel voor hem getroffen waren, waardoor ik in ons huis kon blijven wonen. Ik had niet geweten hoe ik het had moeten oplossen als ik met mijn peuter op straat had gestaan.

Toch vind ik dat er best weinig geregeld is voor jonge weduwen. De algemene nabestaandenwet vervalt nu bijvoorbeeld voor mensen die vanaf nu weduwe worden. Dan praat je soms over een paar honderd euro per maand. Gelukkig heb ik niets te klagen, maar er zijn mensen die dat heel goed kunnen gebruiken.

Leven op de rit

Ik kreeg mijn leven snel weer op de rit; ik was binnen een jaar weer aan het werk. Sommigen vonden dat ik het heel goed deed, zelf vond ik dat ik niet anders kon. Ik had een jong kind, moest ik dan in een hoekje blijven zitten huilen?

Weer anderen hadden problemen met hoe ik het leven weer oppakte. Men dacht dat ik niet verdrietig was, terwijl ik het gewoon niet naar de buitenwereld uitte. Geloof mij: ik heb heel wat gehuild! Maar dat deed en doe ik liever thuis in mijn eentje. Veilig en comfortabel. Dan men het niet zag, betekent niet dat het verdriet er niet was.

Nieuwe relatie

Wat mij ook niet in dank werd afgenomen was mijn daaropvolgende relatie, die recent helaas beëindigd is. Die was met een vrouw, wat voor een paar mensen onbegrijpelijk was. Maar het leven ging door; soms gebeuren er dan onverwachtse dingen.

Dit is het zesde jaar. Ik merk dat Sanders overlijden steeds beter een plekje krijgt; het onderwerp wordt steeds minder beladen en mijn zoontje begint steeds beter te begrijpen wat er is gebeurd.

Trein

Hij heeft zijn fases, stelt steeds vaker vragen. Eerst was papa 'weg', nu is papa 'dood'. Voor hem is het nog steeds 'een ongeluk met een trein'. Hij beseft nog niet dat zijn papa er zelf voor 'gekozen' heeft, maar dat komt wel. Voor nu focussen we ons even op onszelf. Mijn zoontje en mijn eigen geluk zijn het allerbelangrijkste. Wat er verder op mijn pad komt, zien we wel."

Jij op VROUW.nl

Ben jij ook jong weduwe geworden en wil jij jouw verhaal graag delen met de VROUW-lezeressen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.