Vrouw/Mama
750254068
Mama

Zo krijg je je kind weer in het schoolritme

Hoe krijg je je kind weer in het schoolritme?

Hoe krijg je je kind weer in het schoolritme?

VROUW-lezeres Mariska (39) heeft een zoon (8) en een dochter (4) die bijna naar de lagere school gaat. Ze vraagt zich af hoe ze haar jongste daar het beste op kan voorbereiden. En hoe het - voor beide kinderen - met de bedtijden zit zo vlak voor de scholen weer beginnen? Orthopedagoog Marielle Beckers van Buro Bloei! beantwoordt haar vragen.

Hoe krijg je je kind weer in het schoolritme?

Hoe krijg je je kind weer in het schoolritme?

"Dat verschilt, het hangt ervanaf wat bij jou past. Voor sommige ouders is dat cold turkey; niks doen aan voorbereidingen. Die gaan op maandag als de school begint hup om 7 uur op. Dan is de eerste schoolweek heftig. Andere ouders passen de week voorafgaand aan school al de bedtijden aan. Dus eerder naar bed en eerder op. Dan kom je beter in het ritme en is de overgang minder groot.

School

Voor werkende ouders die kinderen op de naschoolse hebben, zal dit minder spelen. Zij zitten - mits niet op vakantie - al min op meer in het gebruikelijke ritme. Om de 4-jarige voor te bereiden op school is het wel leuk om een week van te voren een trommeltje en wat schoolspulletjes te kopen.

Misschien een boekje uit de bibliotheek halen over naar school gaan. Ik zou er niet te veel de nadruk op leggen - dus niet te vroeg over beginnen - want het is al zo spannend voor ze. Dus als jij er te veel aandacht op vestigt, krijgen ze de boodschap dat het ook spannend is.

Controle

Ik merk dat het voor ouders vaak moeilijker is dan voor kinderen. Zij hebben behoefte om zichzelf gerust te stellen: hun kind gaat immers voor het eerst naar een omgeving waar de ouder minder controle over heeft en meer los moet laten.

Voor oudere kinderen die naar de middelbare school gaan kan het helpen om samen schoolspullen te kopen. De eerste weken zijn toch een beetje gekke weken met boeken ophalen en introductie. Die komen er dan wat geleidelijker in."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een opvoedvraagstuk?

Stel je vraag dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.