Nieuws/Vrouw
752500371
Vrouw

'Onderzoeken over vreemdgaan, moet je niet al te serieus nemen'

'Alle mannen gaan vreemd, maar vrouwen doen het ook steeds vaker' en 'Als vrouwen vreemdgaan, dan zijn ze een stuk gewiekster dan de mannen.' Het zijn veel gehoorde uitspraken, maar ieder onderzoek over vreemdgaan heeft weer een andere conclusie. Hoeveel waarde moeten we daaraan hechten? Want als we érgens over liegen, dan is het wel over vreemdgaan.

Uit recent onderzoek blijkt dat het gezegde Once a cheater, always a cheater grotendeels klopt. In het brein heb je de amygdala. Dat stukje zorgt ervoor dat hoe vaker je liegt, hoe minder indruk het op je maakt. Werkte je leugen de eerste keer dat je vreemdging? Dan kom je er de tweede keer ook vast mee weg. Uiteindelijk wordt het dus steeds makkelijker om te liegen.

Wetenschappelijk

Volgens seksuologe Eveline Stallaart is die uitspraak behoorlijk betrouwbaar omdat het om een wetenschappelijk onderzoek gaat, maar moeten we alle andere beweringen niet te serieus nemen. "Er wordt iedere keer iets anders gezegd. De ene keer gaat 30% van de vrouwen vreemd en een maand later wordt er ineens over 50% gesproken."

Eveline: "Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen in de praktijk, dan denk ik dat 1 op de 10 mensen vreemdgaat. Mensen inderdaad, want de splitsing tussen mannen en vrouwen is bijna niet te meten. Al denk ik dat het ongeveer gelijk opgaat."

Definitie

Astrid Kremers is ook seksuologe en denkt dat je, voordat je kunt vragen of iemand is vreemdgegaan, het eerst moet hebben over de definitie daarvan. "Ga je al over de schreef als je seksuele berichtjes en filmpjes verstuurt, of is zoenen en daadwerkelijk het bed delen met iemand pas vreemdgaan?"

"Hoe breder je die definitie trekt, hoe meer mensen er ervaring mee hebben. Niet zo gek dus dat er zulke wisselende cijfers zijn. Daarvan hoef je je niets aan te trekken."

Seksuele onvrede

Beide seksuologen geven aan dat ontevredenheid op seksueel gebied een van de vele oorzaken is dat er wordt vreemdgegaan. Eveline: "We gaan er al snel vanuit dat we weten wat de ander denkt. 'Ze zal wel geen zin hebben' of 'Hij is vast moe van zijn werk.' Als je op die manier op seksueel vlak van elkaar verwijderd raakt, kun je op een gegeven moment de drang voelen om het dan maar ergens anders te zoeken."

Voor sommigen van Astrids cliënten, is vreemdgaan zelfs een levenselixer. "Vrouwen met het idee dat ze geen libido hadden en dat ze wel 100 konden worden zonder seks, komen er tijdens het vreemdgaan achter dat hun lijf prima werkt en dat ze hartstikke opgewonden kunnen raken. Ze ontdekken een andere kant van zichzelf: een vrouw die juist geniet van seks en er plezier in heeft."

Brutale hand

Dat zit 'm volgens haar in het karakter van vreemdgaan. Omdat het eigenlijk niet mag, is het spannend. Daarnaast wordt er in een affaire vaak veel aandacht aan elkaar besteed, zowel vriendschappelijk als seksueel.

Bijvoorbeeld in de vorm van uitdagende appjes, stiekeme ontmoetingen of een brutale hand onder de tafel. "Het is een hele uitdaging om het in een langdurige relatie spannend te houden tussen de lakens en de seks niet te laten reduceren tot alleen geslachtsgemeenschap."

Seksbuffet

"Van iedere dag hetzelfde voor-, hoofd- en nagerecht, wordt niemand blij. In een affaire ontdekken veel mensen dat er meer is dan dat. Ineens staan ze voor een seksbuffet en proeven ze van meerdere lekkernijen."

Eveline: "In Nederland zijn we met zijn allen redelijk monogaam, maar dat is niet in iedere cultuur het geval. Ik denk dat het ook hier steeds meer geaccepteerd wordt om een open relatie aan te gaan. Want waarom zou je je partner verlaten als je op alle vlakken zielsgelukkig met elkaar bent, maar er op seksueel vlak geen klik meer is?"

Seriële monogamie

Astrid: "Wat men toelaatbaar vindt, noem ik seriële monogamie. Je mag een hoop partners hebben, zo lang je die maar niet tegelijkertijd hebt. Geen seks hebben is ook oké, maar zodra je vreemdgaat, zit je fout."

"Dat vind ik heel kort door de bocht. Niet een verhaal is hetzelfde. Ik denk dat het dus belangrijk is om naar elkaar te luisteren, in plaats van de situatie gelijk te veroordelen. Tegelijkertijd zit die denkwijze zo vastgebakken in onze samenleving."

"Ik merk bijvoorbeeld ook dat vrouwen zich sneller schamen voor hun vreemdgaan. Op het schoolplein wordt er meer over vrouwen geroddeld, dan over de mannen. De vrouw is een hoer, de man is stoer. Zo wordt er helaas nog vaak tegenaan gekeken."

Jaloezie

Een ander verhaal is het, als je samen afspreekt dat vreemdgaan mag. Als je daar duidelijke afspraken over maakt, waarmee je het allebei eens bent, kan het een uitkomst zijn. Toch is dat ook hard werken, zegt Eveline: "Er komt een hoop jaloezie bij kijken en je zal nog steeds keihard aan je relatie moeten werken."

Toch is vreemdgaan volgens Eveline in veel gevallen te voorkomen. "Op het moment dat jij merkt dat je je aangetrokken voelt tot iemand anders, zou er een enorme alarmbel moeten afgaan."

"Ga bij jezelf na hoe het komt dat je die gevoelens heb. Mis je iets in jezelf? Of in je relatie? Heb het er dan eens over met je partner. Misschien is vreemdgaan dan helemaal niet nodig."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (vreemdgaan-)verhaal?

Dan kun je dat hier vertellen...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.