Vrouw/Praat Mee
753049360
Praat Mee

Aanslag in Barcelona: bekijk of vermijd jij de gruwelijke beelden?

Aanslag Barcelona

Aanslag Barcelona

Opnieuw een aanslag, ditmaal in Barcelona. Het nieuws was nog niet naar buiten gebracht of er stonden al tientallen video's en foto’s van de gruwelijke gevolgen online. Zou hier niet wat voorzichtiger mee moeten worden omgesprongen?

Aanslag Barcelona

Aanslag Barcelona

Vol ongeloof keek ik naar de videobeelden van de aanslag in Barcelona, die de afgelopen uren overal op internet verschenen. Rauwe beelden, niet gefilterd. Beelden gemaakt door omstanders die de gruwelijke realiteit van de situatie lieten zien. Gewonden middenin plassen met bloed, kinderwagens tegen bomen aan geslingerd, lijken op de grond.

Gefilterd

Na elke aanslag wordt dit soort beelden zonder pardon gedeeld. Het is de realiteit, maar misschien is het soms beter om die niet te zien.

Arjan is freelance nieuwsredactiefotograaf en vindt dat er gefilterd moet worden: “De mensen die je in beeld brengt, hebben ook vaak nog familie. Uit respect zou je dat niet moeten willen delen. Stel je voor dat je een vriendin of familielid voorbij ziet komen in zo’n afschuwelijke staat, dat is echt verschrikkelijk.”

En hij is niet de enige. Gisteren deed de politie van Barcelona een dringende oproep om in het belang van het onderzoek geen foto's en filmpjes van de aanslag en de situatie erna naar buiten te brengen.

Op Twitter werd daar door veel mensen gehoor aan gegeven. Om een statement te maken tegen het delen van de gruwelijke beelden, deelden zij kattenfoto's en -filmpjes.

Kop in het zand

Het lijkt erop dat hoe vaker we dergelijke beelden voorbij zien komen, hoe minder ze binnenkomen. De schrik die we bij de aanslag in het Bataclan in Parijs hadden, was groot. Iedereen was in rep en roer en Facebookprofielfoto’s veranderden massaal in de Franse vlag. Nu, in het geval van Barcelona, is die schrik er nog steeds, maar het lijkt haast of we er aan gewend raken. En of de gruwelijke beelden daarmee minder lading krijgen.

Het liefst ontwijken we alle narigheid, maar toch willen we wel zo goed en volledig mogelijk geïnformeerd zijn. Dat is tegenstrijdig.

We willen onze kop niet in het zand steken, maar wíj kunnen wel over die berichten heen kijken. Dat kunnen de slachtoffers in Barcelona niet. Voelt het daarom niet toch een beetje als onze plicht om de ernst van de situatie zo realistisch mogelijk te zien, inclusief alle huiveringwekkende beelden die daarbij horen?

Praat mee!

Hoe denk jij hierover? Vermijd jij alle schokkende videobeelden en foto’s rondom een aanslag? Of doe je dat juist niet? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.