Vrouw/VROUW magazine
753693216
VROUW magazine

VROUW Magazine

Een ei hoort erbij: gefrituurde eieren in kruidige saus

Recept uit kookboek Vega Blauw.

Recept uit kookboek Vega Blauw.

Culi-expert Marjolein: „Hoe dieper we in de herfst komen, hoe meer behoefte ik heb aan warme kleuren en troostrijk voedsel. De geel-rode tinten van de Indonesische keuken, zoals de pittige eieren van Restaurant Blauw komen dan extra mooi tot hun recht. En een ei hoort erbij, in elk seizoen en daarom maken we gefrituurde eieren in kruidige saus.”

Recept uit kookboek Vega Blauw.

Recept uit kookboek Vega Blauw.

Ingrediënten gefrituurde eieren

  • olie, om te frituren
  • 8 hardgekookte eieren, gepeld
  • 3 el olie
  • 10 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad, toko)
  • 30 g groentebouillonpoeder
  • snufje suiker
  • zout
  • 200 ml water
  • 300 g witte kool, fijngesneden
  • 60 g Spaanse peper, in schuine plakjes
  • gebakken sjalotjes en knoflook

Voor de boemboe:

  • 150 g sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 20 g knoflook, fijngehakt
  • 50 g kemirinoten, gehakt
  • 20 g koenjit (gemalen geelwortel)
  • 30 g gember, geschild en fijngehakt
  • 40 g laos (galangal), geschild en fijngehakt

Bereidingswijze gefrituurde eieren

Stap 1:

Verhit de olie om te frituren tot 160 °C.

Stap 2:

Frituur de eieren in de hete olie tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten aan elke kant.

Stap 3:

Haal ze uit de pan en zet opzij. Pureer de ingrediënten voor de boemboe in de keuken-machine of vijzel tot een pasta.

Stap 4:

Verhit de 3 eetlepels olie in een wok op middelhoog vuur, voeg de boemboe en djeroek poeroet toe en bak al omscheppend 3 minuten. Voeg het bouillonpoeder, de suiker, zout naar smaak en het water toe, roer door en breng aan de kook.

Stap 5:

Doe de eieren erbij, schep voorzichtig om en kook ongeveer 5 minuten. Voeg de kool en Spaanse peper toe en kook nog 5 minuten. Doe het gerecht in een serveerschaal en garneer met gebakken sjalotjes en knoflook.

Vorige week donderdag is tot ons verdriet onze geliefde collega Marjolein Hurkmans overleden. We zullen haar ongelooflijk missen. Graag willen we al onze lezeressen bedanken voor de steun en lieve woorden die we de afgelopen jaren van jullie kregen.

Dit recept staat in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen.

Meer VROUW

Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.