Vrouw/Praat Mee
756392196
Praat Mee

'Mama, wat doen al die mensen hier?'

Sinds de opkomst van een asielzoekerscentrum om de hoek merk je dat je kind hier steeds vaker vragen over stelt: ‘Mama, waarom zijn al die mensen hier?’ Dat de opmerkingen op basisscholen steeds extremer worden, blijkt uit een rapport van bureau Division.

Hoe ontvankelijk kinderen zijn voor het nieuws en de gesprekken die volwassenen voeren, blijkt eveneens uit het rapport. Kinderen zagen vorige zomer evengoed het aangespoelde, verdronken vluchtelingenjongetje. Ze pikken verhalen op van voor- en tegenstanders. Ze horen reacties van mensen uit hun eigen omgeving, van andere klasgenoten en slaan dat logischerwijs op. Thuis of in de klas vertellen kinderen steeds vaker wat ze gehoord hebben.

Diversion hield 80 interviews met docenten en PABO-studenten uit het hele land. Met name in de grote steden was het op middelbare scholen een bekend tafereel, maar ook op basisscholen en in klassen buiten de grote steden komen extreme uitspraken voor. Het kan voor kinderen namelijk heel dichtbij komen als er bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum in hun woonplaats wordt geopend.

Extreme uitspraken

Uit het onderzoek blijkt dat sommige uitspraken zo extreem worden, dat de bestaande aanpak niet langer werkt. Een PABO-student verwoordt het als volgt: “Stel je voor dat leerlingen zeggen: ‘Er moet een bom op elke azc.’ Dan heeft het geen nut om te zeggen: ‘Maar hoe zou jij je voelen als je huis en haard moest verlaten?’ Dat heeft geen impact.”

Bureau Division adviseert docenten altijd het gesprek aan te gaan en door te vragen. Waarom vinden ze dat, hebben ze het soms ergens gezien of gelezen?

Praat mee

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Ben jij docent op een basisschool en maak je mee dat kinderen steeds extremer uitspraken doen? Hoe ga je daar mee om? Of merk je dat je eigen zoon of dochter zich extreem begint uit te drukken? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.