Nieuws/Vrouw
766517821
Vrouw

Hoe zit het nu echt met... meningokokken

vaccineren tiener

vaccineren tiener

Dit jaar zijn 93 mensen besmet met de bacterie meningokok, van wie er 19 zijn overleden. Van de 14-jarigen die dit jaar een oproep kregen om zich tegen meningokokken te laten inenten, kwam bijna 25% niet opdagen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. In het kader van de actualiteit plaatsen we onze Hoe zit het nu met... meningokokken nog een keer.

vaccineren tiener

vaccineren tiener

Het RIVM startte in september een vaccinatiecampagne tegen meningokokken; voortaan zal iedereen in het jaar waarin hij/zij 14 wordt een uitnodiging voor een vaccinatie ontvangen. Zo’n 650.000 extra kinderen zouden worden ingeënt in een grootscheepse actie tegen meningokokken.

Hoesten, niezen, zoenen

VROUW.nl sprak met Hans van Vliet, programmamanager Rijksvaccinatieprogramma, over hoe het nu écht zit met met de meningokokkenziekte. In Nederland worden mensen met name ziek van type B en W en in veel mindere mate door C en Y. De ziekte uit zich in twee vormen: een hersenvliesontsteking (nekkramp) en een bloedvergiftiging (sepsis).

De bacterie kan worden overgedragen door hoesten, niezen of zoenen. Je kunt een besmetting niet voorkomen. De meningokok bevindt zich namelijk vaak in de neus of keel. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot tien dagen volgens het RIVM. "Meestal is dit drie tot vier dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein."

Grieperig gevoel

Een infectie is in het begin volgens het RIVM moeilijk te herkennen. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat ze er ziek van worden. Het begint vaak met onschuldige klachten als verkoudheid, vermoeidheid en een grieperig gevoel.

Dit wordt in hoog tempo opgevolgd door hoge koorts en je zeer ziek voelen. Let goed op klachten als een stijve nek in combinatie met braken, paars- of roodachtige plekken op het lichaam en luierpijn. Dit kan wijzen op een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging.

Bijwerkingen

Kinderen van 14 maanden kunnen vanaf 1 mei 2018 een uitgebreidere inenting krijgen tegen meningokokken. Voorheen zat alleen een inenting tegen meningokokken type C in het Rijksvaccinatieprogramma, maar tegenwoordig ook de types A, W en Y. Dit zit in dezelfde prik.

Het vaccin werkt goed en heeft weinig bijwerkingen (bij een deel kortdurend roodheid, pijn en lichte verhoging). Vanaf oktober 2018 kunnen ook tieners die na 1 mei 14 jaar worden deze vaccinatie krijgen. Om precies te zijn: kinderen geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004.

Los vaccin

Hiermee willen ze deze tieners beschermen, maar ook verdere besmetting naar andere leeftijden voorkomen. Sinds kort is er ook een los vaccin tegen meningokokken B. Deze vaccinatie is (nog) niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meningokokken is te behandelen met antibiotica maar de behandeling slaat niet altijd goed aan en je kunt eraan overlijden. Schakel bij bovengenoemde ziekteverschijnselen dus snel een arts in en laat jouw tieners inenten als ze een oproep krijgen. Het is dan nog steeds mogelijk om meningokokkenziekte te krijgen, maar die kans is dan veel kleiner.

Kosten

Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland meningokokken W-ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte.

Door jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren.

Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

*Meer info vind je op de site van het RIVM en op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een verhaal te vertellen over vaccineren en/of meningokokken?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.