Vrouw/Praat Mee
770444286
Praat Mee

Tel je alleen mee als je drinkt?

flessen drank

flessen drank

Buiten schijnt de zon. Jongeren gaan het terras op of naar het strand. Nu het mooier weer wordt is de verleiding onder jongeren om naar een biertje of wijntje te grijpen groot. ''Ach, neem één biertje joh. Voor de gezelligheid.''

flessen drank

flessen drank

'Stel je niet zo aan, niemand die het ziet.' Beteuterd kijk ik als 14-jarige naar het plastic bekertje dat op een hockeyfeest in mijn handen wordt gedrukt. Als niet-drinker ben je niet cool, is daar de heersende opvatting. Althans, zo voelde ik het.

De groepsdruk en het aandringen van mijn vrienden speelden een grote rol bij mijn alcoholconsumptie. Met name op jonge leeftijd leek ik vatbaar voor de tientallen opmerkingen als ik met een cola in mijn hand rondliep. Inmiddels ben ik 22, mag ik legaal drinken en hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen. Maar ik voel die druk nog steeds.

Die sociale druk komt niet alleen voor bij leeftijdgenoten. Op verjaardagen hoor ik regelmatig 'Geen alchohol? Eentje dan? Voor de gezelligheid!' Bovendien vinden veel ouders in mijn omgeving het doodgewoon dat hun kind onder de 18 jaar een glaasje drinkt. Ze drinken tenslotte zelf ook in het bijzijn van hun kinderen.

Praat mee

Wat vind jij? Hoe ga jij om met sociale druk en alcohol? Wat is de rol van ouders in het alcoholgebruik van hun kinderen? Moeten ouders het goede voorbeeld geven en hun wijntje en biertje laten staan?​ Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.