Vrouw/Opgebiecht
771228051
Opgebiecht

'Ik verleidde de leerkracht van mijn zoon tot vwo-advies'

Vorig jaar stond lezeres Evelien (45) aan de vooravond van de middelbare schoolperiode van haar zoon Lars (13). Dat hij 'slechts' havo-advies kreeg, viel haar tegen. "Ik wist dat hij meer in zijn mars had en verleidde zijn leerkracht tot een hoger advies."

Mijn zoon Lars is een echte puber, vorig jaar begon het al. Hij is vooral druk met zijn vrienden en leren vindt hij 'niet zo boeiend'. Het is wel slim ventje, maar ook erg lui.

Jurist

Mijn man roept al jaren dat hij zichzelf in hem herkent. Nou, hij werkt al jaren als jurist, dus het kan nog goed komen. En ik heb zelf ook een goede baan als salesmanager bij een groot bedrijf. Dus we zijn allebei bepaald niet dom!

Vorig jaar hadden we rond deze tijd een gesprek met de basisschool. We gingen er van uit dat hij wel naar het vwo kon, maar zijn leerkracht zag dat anders: Lars zou met zijn instelling nooit het vwo halen, verwachtte hij.

Geprikkeld en uitgedaagd

Hij zou daardoor een heel lastig eerste jaar krijgen en daarmee mogelijk meteen al een enorme weerstand jegens school opbouwen. Hij kon altijd nog vwo na de havo doen, zei hij. Maar dat zagen wíj weer niet zitten.

Zijn beste vrienden gingen wel naar het vwo en ik wist zeker dat als hij dce mogelijkheid kreeg om onder de maat te presteren, hij dat ook vol overgave zou doen. Hij moest gewoon geprikkeld en uitgedaagd worden!

Bijlessen

Kort daarna hebben mijn man en ik een extra gesprek aangevraagd. We hebben behoorlijk op de leerkracht ingepraat en al na een paar minuten zag ik dat ik beet had. We spraken over inzet van huiswerkklassen en bijlessen en dat we er alles aan zouden doen om hem niet te laten 'verzuipen' in de brugklas.

En mijn man vertelde in geuren en kleuren over zijn schoolcarrière. Hoe ze het op de lagere school met hem ook verkeerd hadden ingeschat, maar dat hij het destijds toch prima gered heeft. Dus onder het motto 'voordeel van de twijfel' heeft onze zoon toch havo/vwo-advies gekregen.

Zware dobber

Inmiddels zit het eerste middelbare school-jaar er bijna op en... het is een ramp. Zijn cijfers zijn op vwo-niveau dramatisch, maar ook op havo-niveau is het niet om over naar huis te schrijven.

We betalen ons scheel aan bijlessen en hij gaat twee keer per week naar huiswerkklas, omdat we hem thuis echt niet in actie krijgen. Ik had niet gedacht dat we er zo'n zware dobber aan zouden krijgen.

Vmbo

Nog regelmatig denk ik terug aan de woorden van zijn groep-8 docent: "Lars is en typische havist." Dat vond ik toen een belediging, nu zou ik mijn handen dichtknijpen als hij de havo haalt. Ik zie hem zomaar afzakken naar het vmbo. Daar gaat dan mijn vooruitzicht op een goede studie.

Het klinkt misschien allemaal wat hooghartig, maar ik vind dat je best wat van je kinderen mag verwachten. Als hij het niet kan, dat houdt het op. Maar Lars is superslim! We hebben er behoorlijk wat ruzie over thuis, maar het lijkt hem niet te raken. Ook het dreigement dat hij misschien wel afzakt naar het vmbo maakt hem niet bang. Hij lijkt het alleen maar prima te vinden dat hij dan nog minder hoeft te doen.

Overdoen

Ik heb er geen spijt van dat ik zijn docent vorig jaar heb overgehaald het advies te verhogen naar vwo, want we hebben het nu tenminste geprobeerd. Zo'n man kan toch niet voor dertig kinderen altijd maar een perfect advies hebben? Ik zou opnieuw zo hebben gehandeld. Laat hem dan desnoods een jaartje over doen. Het zit er echt wel in. Zijn vader en ik hebben het toch ook gered?

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in het verhaal van Evelien? En wil je erover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.