Nieuws/Vrouw
779212038
Vrouw

'Pas als een kind zijn hoofd kan koel houden kan het alleen thuis blijven'

meisje alleen thuis

meisje alleen thuis

Opvoedkundige Marina van der Wal is behoorlijk geschrokken van het verhaal van het 3-jarige meisje dat alleen thuis was en daarom 112 belde. "Een kind laat je pas alleen als je zeker weet dat het in gevaarlijke situaties zijn hoofd kan koel houden."

meisje alleen thuis

meisje alleen thuis

“Het is per kind verschillend, maar een kind van 3 die een kaars aansteekt die vervolgens omrolt, is niet in staat om zelf de vlammen te doven. Daarvoor moet je je hoofd koel kunnen houden. In principe kun je geen kind alleen laten die niet weet wat te doen zonder papa of mama in risicovolle situaties.

"Een snelle boodschap van 5 of tien minuten is wat anders, maar ik vind langer wegblijven eng. Een kind dat zelfstandig uit box of bed kan, moet je al helemaal nooit alleen laten. Bij een ouder kind: zorg dan dat je buren weten dat je kind alleen is. Neem ook altijd een briefje mee in je jaszak waarop staat dat je kind alleen thuis is. Stel dat er iets met jou gebeurt."

Hulp halen

“Leer je kind ook altijd 112 bellen. Als er iets misgaat of er is nood aan de man dan kan je kind hulp halen. De politie komt graag. Veel telefoons kun je ook voorprogrammeren. Onder de 1 zit jij, onder de 2 je man. Is er geen telefoon in huis? Laat je kind dan niet alleen."

"Je moet als ouder altijd op de lange termijn denken. Als je huis in lichterlaaie opgaat vergeef je het jezelf nooit. Doe ook nooit de deur op slot. Als er hulp moet komen moet deze ook naar binnen kunnen. Ook vluchten wordt moeilijk met een afgesloten deur."

Fik

"Praat met je oudere kind over alleen thuis zijn. Vraag wat het doet bij huis-, tuin- en keukenongelukjes. Bespreek waar de hoofdschakelaar zit, hoe je de waterleiding kunt afsluiten bij lekkage, wat je moet doen als een pan in de fik gaat... Ik vind een jonge oppas ook pas kunnen als de oppas op school kinder-EHBO heeft gehad."

"Er zijn veel CJG’s (Centra voor Jeugd en Gezin, red.) die gratis een oppascurcus aanbieden. Dat kun je als ouder ook aan de nieuwe oppas vragen. Dat is een minimale eis. Ik denk ook dat iemand boven de 16 koelbloediger kan optreden bij een situatie waarbij een kind uit bed valt, en een tand door de lip heeft. En dan denk ik ook nog dat een jongen eerder het hoofd koel houdt dan een meisje."

Vriendje

"Niet denken dat als er een vriendje of vriendinnetje bij is dat het beter gaat. Ze kunnen wat aan elkaar hebben, maar kijk wat voor een vriendje het is; een rustig kind dat alleen met barbies speelt of een doerak die graag op avontuur gaat, die van spanning en sensatie houdt. In dat laatste geval heb je een grotere kans op problemen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.