Vrouw/Praat Mee
784485563
Praat Mee

Praat mee

Obesitas bij kind niet altijd schuld van de ouders?

Bijna 16% van de kinderen en jongeren in Nederland heeft overgewicht, bij 3% daarvan betreft het obesitas. Lotte Kleinendorst van het Erasmus MC-Sophia en Ozair Abawi van het Amsterdam UMC hebben nu vastgesteld dat er bij 1 op de 5 kinderen met ernstige obesitas een medische oorzaak is. „Die bijna 20% is een veel hoger percentage dan eerder in de medische literatuur is beschreven.”

De oorzaak van obesitas kennen, is niet alleen belangrijk om een passende behandeling te kunnen geven, maar de diagnose kan ook meer begrip van de omgeving opleveren. Nu wordt er vaak gedacht dat zwaarlijvigheid alleen door een ongezonde leefstijl wordt veroorzaakt. Ook dokters gaan daar vaak in eerste instantie van uit.

Arts-onderzoekers Kleinendorst en Abawi onderzochten bijna 300 kinderen met ernstige obesitas. In ons land zijn er 18.000 kinderen met deze gevaarlijke vorm. De medische oorzaken kunnen heel verschillend zijn. Bij een aantal van de kinderen zit het „echt in de genen.” Bij andere onderzochte kinderen was medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak.

Praat mee

Is jouw kind ook te zwaar? Ken jij de oorzaak? Wat betekent dat voor jouw gezin en hoe ga je hiermee om? Krijg je te maken met vooroordelen? Hoe reageeert de omgeving? Praat mee op Facebook!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.