Nieuws/Vrouw
788836
Vrouw

Mode

Viktor & Rolf eren haute couture

Begin dit jaar maakten Viktor & Rolf bekend dat ze gingen stoppen met hun confectie en dat ze verder gingen met hun geuren, licenties en haute couture. Gisteren showden ze hun nieuwe collectie. En dat was er een voor in een lijstje aan de muur.

Het eerste model dat opkwam droeg een eenvoudig blauwe jurk waar een blanco linnen schildersdoek omheen was geslagen. Het tweede model had eenzelfde jurkje met her en der geborduurde spetters. Het schildersdoek was nu verwerkt als rok. De ontwerpers kwamen tijdens de show de catwalk op, stripten het canvas en hingen het stuk op aan een witte muur. Aha. Een statement. Haute couture is kunst.

 

Grootste goed van de mode

Wie gezien heeft wat ik heb gezien afgelopen haute coutureweek, zal dat onderschrijven. Want man, wat een pracht kwam er voorbij. Van het exquise handwerk bij Giambattista Valli, de prachtige stoffen en coupes bij Dior tot en met de rijke materialen bij Jean Paul Gaultier. Haute couture is met recht het grootste goed van de mode. Goed dat het vakmanschap nu weer zo gewaardeerd wordt. Weer ja, want er waren seizoenen dat ik dacht dat de rek eruit was.

Een vraag die ontwerpers altijd krijgen is ‘is haute couture kunst of mode’. Dus terecht dat Viktor & Rolf daar antwoord op gaven. Door de rokken en jurken die waren omgeven met een gouden lijst als schilderijen aan de muur op te hangen spraken de ontwerpers hun waardering voor haute couture uit. Alsof het kostbare schilderijen van grote meesters waren. Mooie symboliek. Veel couturestukken zijn als kunstwerken met gelijkwaardige prijzen.

 

Van jas tot jurk

De performance zelf was echter een herhaling van zetten. Twee jaar geleden tijdens hun comeback op de exclusieve Parijse coutureagenda, deden de ontwerpers nagenoeg hetzelfde toen ze live op de catwalk de zwarte creaties transformeerden van jas tot jurk.