796286
Vrouw

Mannenmode lente/zomer 2016

Van konijntjes tot androgyne jaren '70 looks

 De dag begon met de show van Diesel Black Gold waar Andreas Melbostad zijn nieuws voor volgend jaar lente/zomer showde. Voor wie het was ontgaan: op dit moment tonen de modemerken hun mannenmodecollecties voor volgend jaar zomer. Dat lijkt ver weg, maar voor de collecties wereldwijd in alle winkels hangen hebben ze een lange weg te gaan.

Diesel Black Gold opende de show met een slim gesneden zwart jasje, lang lichtblauw shirt en skinny broek met veters en studs. Om de borst droeg het model een tasje met veel zakjes dat iets weg had van een kogelvrij vest. Bijna elke look werd door Melbostad verrijkt met een soortgelijk tasje. De ene keer lang en smal om de heupen, de andere keer diagonaal op het lijf. Ik ben er geen fan van, en of het echt functioneel is is de vraag, maar het oogde stijlvol.

 

Aan het creatieve roer

Omdat ik later ben ingevlogen, was er wat inhaalwerk te verrichten en bezocht ik vervolgens verschillende showrooms voordat ik naar de shows van Gucci ging. Sinds januari staat daar Alessandro Michele aan het creatieve roer. Vijf maanden terug ontwierp hij met het team in een paar dagen tijd een volledig nieuwe collectie, waarmee hij het werk van Frida Giannini, de vorige hoofdontwerper naar de prullenbak verwees.

Knap dat hij alle ruimte krijgt bij het merk dat naam maakte als een gepolijst jet-set merk. Want Alessandro heeft het roer dramatisch omgegooid. De glimmende uitnodigingen waarop in gouden letters de naam van het merk pronkte zijn vervangen door bescheiden kaarten met een afbeelding van een vlinder. Sinds jaren presenteerde het merk de nieuwe collecties in een zaal van het Diana Majestic hotel, maar deze keer vormde een immense rauwe hal het decor.

 

Hang naar sekseloosheid

Voor de collectie vervolgde Michele het pad waarmee hij in januari heel de modewereld in shock bracht. Ook nu weer was liet hij een mix van androgyne types en jaren zeventig outfits zien. Denk aan scherp gesneden jassen met een ceintuur, nauwsluitende broeken met lange, uitlopende pijpen, gehaakte broekjes, shirts van kant en grote brillen.

Dat klinkt tuttig en onmogelijk, maar de applicaties die her en der waren opgestikt of geborduurd zorgden voor een nieuw soort cool. Daarbij loopt deze collectie in de pas met de huidige hang naar sekseloosheid. Neemt niet weg dat het  een schril contrast vormt met de sexy en gelikte stijl waarmee het merk is groot geworden. Of de Gucci klant dat accepteert zullen de cijfers moeten uitwijzen, maar als we een woordvoerder mogen geloven, zijn de eerste geluiden positief. De eerste stukken van de collectie die hij in januari toonde, druppelen nu de winkels binnen en worden goed ontvangen.

 

Onschuldige jongenscollectie

Prada, een andere trekpleister van de Milanese modeweek heeft te maken met tegenvallende cijfers. Vooral in Azie laten liefhebbers het merk links liggen. Het antwoord van Prada, dat bekend staat als vernieuwer, bestond uit een onschuldige jongenscollectie. Er waren truien met afbeeldingen van raceauto's, raketten en konijntjes die de ontwerpster afwisselde met nonchalante leren shorts en openhangende shirts.