Vrouw/Praat Mee
797444922
Praat Mee

Praat mee

Zó maak je een compliment

Geef eens wat vaker een complimentje

Geef eens wat vaker een complimentje

Het is vandaag Nationale Complimentendag. Best raar dat daar een dag voor in het leven wordt geroepen, maar kennelijk doen we het te weinig: elkaar een welgemeend compliment geven. Het zit in onze volksaard dat we nog te vaak zien wat er fout gaat en minder wat goed gaat. Geef jij wel eens een compliment en ben jij goed in het ontvangen van complimentjes, of wuif je ze weg?

Geef eens wat vaker een complimentje

Geef eens wat vaker een complimentje

Zelf heb ik er een handje van ze weg te wuiven: ‘ik heb het al lang in de kast hangen’, zeg ik dan. Of: ‘Dat meen je niet, ik heb het juist tweedehands gescoord’. En dan de prijs noemen. Allemaal niet goed, valt te lezen op de site van Nationale Complimentendag.

Gewoon oprecht ‘dank je wel!’ zeggen. Niets meer! Ga je dus vooral niet ‘verontschuldigen’ met uitspraken als ‘joh, dat is toch gewoon’ of ‛dat was een uitverkoopje hoor’. Daarmee haal je namelijk het goedbedoelde compliment van de ander onderuit.

Nationale Complimentendag

Elk mens fleurt op van een portie welgemeende waardering. Het gebrek aan waardering is de nummer 1 reden waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen en relaties stuklopen.

Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één complimentendag kunnen oplossen, kan het geen kwaad om een extra dag positieve aandacht te besteden aan je kinderen, collega’s of je partner.

Hoe doe je dat?

Op de site van Nationale Complimentendag worden tips gegeven hoe je een goed compliment uitdeelt. En dat blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig.

Zo lezen we: ‘Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is. Waardering heeft een ‘zelfreinigend’ vermogen. Als een compliment niet oprecht, gemeend en persoonlijk overkomt, komt het als een boemerang terug.

1. Praat, schrijf of sms altijd in de ik-vorm. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij...’

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goedbedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend(in) bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend(in) maakt. Voorbeeld: ‛Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!’

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen, schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan? Geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan, doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Mooiste compliment

Ben jij goed in het geven én ontvangen van complimenten? Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg? Laat het ons weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.