Nieuws/Vrouw
798339872
Vrouw

Seksuele intimidatie tijdens een avondje uit? NO THANKS!

Sta je van een concert van je favoriete band te genieten, begint een wildvreemde man je in je kont te knijpen! Afgelopen dinsdag overkwam dit Mabel Zwaan (21) uit Utrecht. Ze is er woedend over en gaat nu seksuele intimidatie op de agenda van clubs, poppodia en festivals zetten.

“Future Islands is een van mijn favoriete bands. Ik moest en zou dan ook naar hun concert, dat afgelopen dinsdag plaatsvond in de Amsterdamse club Paradiso. Helaas was er niemand die met mij mee kon of wilde. Ik besloot daarom gewoon in mijn eentje te gaan. Dat doe ik wel vaker als ik een artiest heel graag wil zien.”

De boodschap kwam niet aan

“En meestal gaat dat gewoon goed. Maar dit keer was er een man die niet van ophouden wist. Hij kwam alsmaar dichter bij me staan, kneep me meerdere keren mijn kont en sloeg zijn arm om mijn middel. Iedere keer dat hij aan me zat, duwde ik hem weg en keek ik hem boos aan. Maar de boodschap leek niet aan te komen."

"Uiteindelijk ben ik huilend de zaal uitgegaan terwijl Future Islands aan een geweldig toegift begon. Ik was zó boos en verbijsterd! Op Twitter heb ik toen meteen gepost over wat er was gebeurd. Eenmaal thuis in Utrecht was ik nog steeds erg van slag. Gelukkig werd ik opgewacht door een heel lieve vriend die mij een dikke knuffel, een biertje en een heleboel chocolade aanbood.”

Filmscène

“Nu ik er op terugkijk, zou ik willen dat ik het anders had aangepakt. Dat ik de mensen die in de buurt stonden om hulp had gevraagd, bijvoorbeeld. Ik zie zo’n filmscène voor me, waarin ik die vent van me afduw en mijn drankje in zijn gezicht smijt. Maar gek genoeg komt dat nu pas in me op. Op dat moment was ik zo in shock, dat ik geen idee had hoe ik moest reageren.”

“De mensen om mij heen wisten dat denk ik ook niet. Het concert was uitverkocht, dus het was ontzettend druk. Iemand moet hebben gezien dat ik me niet fijn voelde. Maar niemand vroeg me of ik hulp nodig had. Dat heb ik ook meteen aangekaart op Twitter: als je iets verdachts ziet, vráág dan gewoon of iemand hulp nodig heeft! Anders kun je onmogelijk weten of er iets aan de hand is.”

NO THANKS!

“Op mijn Tweet regende het lieve reacties. Ook werd hij ontzettend vaak gedeeld. Zo vaak zelfs, dat ik nu contact heb met Patricia Kuiper, Jente Lammerts, Jenny Janssens en Gracia Visscher. Allemaal vrouwen uit de muziekwereld die iets soortgelijks hebben meegemaakt en vinden dat dit moet stoppen."

"Samen willen we er hard aan werken om onze negatieve ervaringen om te zetten in iets positiefs. Daarom bedachten we NO THANKS! Met dat initiatief gaan wij seksuele intimidatie op de agenda van clubs, poppodia en festivals zetten. Dat gaan wij doen door posters op te hangen en in gesprek te gaan met van evenementen, maar ook door te praten met artiesten zelf. In Engeland is er al zoiets: Girls Against. Maar in Nederland nog niet. Daar gaan wij hopelijk verandering in brengen.”

Drempel verlagen

"Poppodia kunnen bijvoorbeeld borden ophangen in de toiletten, met het bericht dat als je lastig wordt gevallen, je dat kunt melden bij het personeel. Dan zorgen zij voor de rest. Het klinkt misschien simpel, maar het maakt de drempel om naar iemand toe te stappen wel lager. Concerten en festivals moeten weer een safe place worden, voor iedereen.”

“Voorlopig ga ik denk ik niet meer alleen op stap. Dit heeft een nare nasmaak achtergelaten waar ik me maar moeilijk overheen kan zetten. Maandag ga ik weer om de tafel met de dames. Het kan gewoon niet zo zijn dat we dit met z'n allen zomaar pikken. Ik hoop dat wij er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat mensen zich weer veilig gaan voelen, dat iedereen weer kan genieten van een avondje uit."

Je verhaal op VROUW

Heb jij iets meegemaakt dat je wilt vertellen? Deel het (anoniem) op VROUW.

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.