Nieuws/Vrouw
798493142
Vrouw

'Elke vakantie hebben we 1 SAD-dag: Schijt Aan Diabetes-dag'

Quirine en Isa

Quirine en Isa

Het is Wereld Diabetes Dag. Zes jaar geleden kreeg Isa, de toen vijfjarige dochter van Quirine Vierveijzer, de diagnose diabetes type 1*. Moeder Quirine: "Er zijn weleens levensbedreigende situaties geweest."

Quirine en Isa

Quirine en Isa

"Isa kreeg stemmingswisselingen terwijl ze van nature een stabiel kind is. We hebben vier maanden lopen sukkelen. Ik wist dat er iets was, maar kon mijn vinger er maar niet op leggen. Telkens werd ze net voor de vakantie ziek. Uiteindelijk dacht ik dat ze blaasontsteking had omdat ze veel moest plassen en heel veel dronk."

Levensbedreigend

"Ik ging naar het ziekenhuis met de gedachte: 'Als het maar geen enge ziekte is' en 'Laat het dan maar suikerziekte zijn'. Maar toen het dat ook echt was en we hoorden wat voor impact het zou hebben, zakte de grond toch even onder mijn voeten weg. Ons leven stond eventjes helemaal op zijn kop; we hadden een 'nieuwe' Isa en moesten uitvinden hoe haar lichaam voortaan werkte."

Verantwoordelijkheid

"Er zijn weleens levensbedreigende situaties geweest. Dan was haar suiker extreem laag en moest ze worden opgenomen. Ik heb weleens gedacht: 'Nu is het klaar'. Op het moment zelf bleef ik dan sterk, maar later kwamen dan de emoties boven.

Spelenderwijs hebben we aan Isa uitgelegd wat ze heeft en hoe ze daarmee moet omgaan. Tijdens het eten maken we er een spelletje van hoeveel koolhydraten ze eet. Op een gegeven moment kreeg ze meer verantwoordelijkheid. Stapje voor stapje ging dat."

Middelbare school

"Dat het af en toe mis gaat hoort erbij. Het is een proces. Volgend jaar gaat ze naar de middelbare school en ons vertrouwen heeft ze dan. Ze is nu ook op een leeftijd waarop ze de consequenties in ziet.

Inmiddels is diabetes er bij ons ingesleten; het is onderdeel van ons leven, van het hele gezin. Maar zeker nu ze ouder wordt zijn er momenten waarop het lastig is en ze er echt even klaar mee is. Daarom hebben we iets bedacht. Elke vakantie hebben we één dag SAD-Dag: Schijt Aan Diabetes-dag. Dan mag ze alles eten wat ze wil."

Uit de hand gelopen

Zelf is Isa een actie gestart waarvan de opbrengst naar het Diabetesfonds gaat. Dat was helemaal haar idee. Ze had met een vriendinnetje schriftjes gekocht en zei: 'Wat als ik die nou met handletteren mooi maak en verkoop?' Het geld wilde ze aan het Diabetesfonds geven.

Op een goede manier is dat helemaal uit de hand gelopen; we zitten nu al op ruim 1200 euro en dat betekent dat we iets van 500 schriften hebben verkocht. Heel leuk om te zien dat zoiets kleins als schriften mooier maken en verkopen zo groot kan worden!"

Tweede 'verjaardag'

Het mag dan vandaag Wereld Diabetes Dag zijn, voor het gezin betekent 21 december nog meer: "Dat is de dag waarop Isa de diagnose kreeg en dus voor ons haar tweede 'verjaardag'. Toen kregen we immers een 'nieuwe' Isa dus daar staan we ieder jaar even extra bij stil."

*Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Je moet zelf insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen. Bron: Diabetesvereniging Nederland

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.