798786
Vrouw

Herkenbaar

Weer aan het werk na de bevalling? Deze 7 dingen herken je vast!

Zit je zwangerschapsverlof erop ef heb je jaren voor de kinderen gezorgd en ga je weer aan het werk? Go for it! Hoewel het de ene moeder misschien iets makkelijker afgaat dan de ander, zijn er altijd een aantal situaties die we allemaal wel herkennen, toch?

1. Kinderen zijn heel flexibel

Weken, maanden of jaren smeer je boterhammen, droog je tranen als ze - voor de zoveelste keer - van de driewieler kukelen, plof je iedere middag samen op de bank voor wéér een aflevering van Dora, luister je naar de eindeloze verhalen en het allerbelangrijkste: ben je er de hele dag. Niet zo vreemd dus dat de tranen over de wangen biggelen als je voor het eerst weer aan het werk gaat. Maar kinderen zijn heel flexibel en je zult merken: binnen een mum van tijd zijn ze niet anders gewend!

2. Voel je niet schuldig

Het gaat waarschijnlijk iedere moeder aan het hart om haar kind krijsend in de armen bij de crècheleidster achter te laten. Maar weet één ding: later zullen je kinderen trots zijn op een moeder die wel haar hart heeft gevolgd, wel een mooie carrière heeft, wel een financiële bijdrage heeft geleverd aan het gezin, wel haar kinderen kan laten studeren en echt tijd maakte op de momenten dat ze thuis was.

---15 dingen die je als moeder los moet laten---

3. Je kinderen missen is niet erg

Je bent nog geen week aan het werk of een naar gevoel bekruipt je omdat je de kinderen zo vreselijk mist. Wat zouden ze aan het doen zijn? Zouden ze wel genoeg fruit eten? Zouden ze mij missen? Je kinderen missen als moeder is meer dan normaal. Je zult zien dat dit stukje bij beetje vanzelf een klein beetje minder wordt én één troost: kinderen hebben vaak nog geen besef van tijd en merken dus niet dat je bijna negen uur van huis bent geweest.

4. Van kansen pakken krijg je nooit spijt

Stel je voor: je krijgt een heel mooi aanbod, dan kun je het natuurlijk afwijzen omdat het heel moeilijk is om een goede babysitter te vinden, je de veertig al gepasseerd bent of al jaren uit de running bent. Of je kunt ja zeggen en die geweldige kans pakken. Mocht het je uiteindelijk allemaal toch niet bevallen, dan kun je altijd nog terug. Maar dan hoef je jezelf in ieder geval nooit af te vragen wat er was gebeurd als je die kans wél had gepakt.

---Moeder hebben 42 taken per dag---

5. Een agenda is van levensbelang

Een vergadering, een borrel met collega's, een kinderfeestje, een tandartsafspraak of een tien-minutengesprek: je kunt niet langer zonder agenda! Het helpt je organiseren, voorkomt dubbele afspraken en véél stress. Hallelujah!

6. Werken maakt je een goede moeder

Je bent niet alleen goed in je werk, je gaat er ook iedere dag met veel plezier naartoe én krijgt er energie van. Lucky you! Dat je werkt, wil namelijk helemaal niets zeggen over jou als moeder. Sterker nog als je een leuke baan hebt, zit je beter in je vel, word je gelukkiger én dit straal je vervolgens ook uit naar je kinderen. Win-win situatie dus!

---14 zondes die iedere moeder stiekem heeft---

7. Je stelt prioriteiten

We leiden vaak een hectisch leven waarin we altijd meer willen, onszelf moet overtreffen en maar moeten blijven presteren. Hoewel weer aan het werk gaan zeker niet zo ingrijpend is als een een ernstige ziekte of de dood van een dierbare, helpt het je soms wel om meer in het 'nu' te leven, prioriteiten te stellen vooral te genieten van het moment. Want zeg nou zelf: als je na een lange dag moet kiezen tussen die stapel strijkgoed of een avondje met je kleintje op de bank, dan is de keuze toch snel gemaakt?