Nieuws/Vrouw
803685735
Vrouw

Mirjam heeft glutenintolerantie: Ik werd doodziek door een fout op een etiket

Nederlanders met een voedselallergie- of intolerantie krijgen toch allergische reacties of medische complicaties door verkeerde of onvolledige informatie op etiketten. Dat leidt soms tot hele nare en zelfs levensgevaarlijke situaties, meldt De Telegraaf. Ook Mirjam Holleman (41) die we vorig jaar maart voor VROUW Magazine interviewden over haar coeliakie (glutenintolerantie) maakte mee dat een voedseletiket op de verpakking niet klopte.

"Ik eet nu 11,5 jaar glutenvrij en ik heb gelukkig maar één keer meegemaakt dat er niet op een verpakking vermeld stond dat er gluten in een product zaten. Ik kocht nootjes bij een toko. Op de verpakking stond duidelijk dat er tapiocameel in het product zat, iets wat ik mag eten. Ik heb dan ook vrolijk het hele zakje noten leeggegeten. Maar naderhand ben ik echt doodziek geworden.

Leeggeknepen

Ik zal jullie de details besparen, maar als ik gluten binnenkrijg in zo’n hoeveelheid dan stroomt het er aan allebei de kanten uit. Net zolang totdat ik mij van binnen helemaal leeggeknepen voel. Na die tijd heb ik een paar dagen in bed gelegen, kapot van de spierpijn en buikpijn. Het kan zelfs nog erger aflopen, met ziekenhuisopname omdat mensen maar blijven overgeven totdat ze echt leeg zijn. Dat is bij mij gelukkig niet het geval, maar iedereen reageert anders. Dat maakt de ziekte ook zo lastig.

Na afloop ben ik teruggegaan naar die toko om te vertellen hoe ziek ik was geworden door de nootjes. De eigenaresse van de zaak schrok, maar wist van de foute vermelding op de verpakking af. 'Er zit gewoon tarwemeel in! Als je het me het had gevraagd had ik je dat meteen gezegd…', zei ze geschrokken. Maar het moet natuurlijk gewoon goed op de verpakking staan. Met die boodschap hebben ze de nootjes meteen uit de schappen gehaald en de leverancier gebeld om te vertellen dat het niet juist vermeld stond.

Sporen van gluten

Op zich kan ik verder wel goed vinden of er gluten in een product verwerkt zitten ja of nee, al moet ik zeggen dat ik ‘sporen van gluten’ soms best verwarrend vind. Het zou superhandig zijn als je ook weet waarom ze die boodschap op producten zetten. Wordt het product gemaakt in een fabriek waar ook met meel gewerkt wordt bijvoorbeeld? Of kunnen ze niet aantonen waar de grondstoffen van een product vandaan komen? Het zou fijn zijn als je dat weet, zodat je zelf in kunt schatten hoeveel gevaar je loopt. Maar om dat aan te passen op al die verpakkingen kost waarschijnlijk zoveel geld, dat dat nooit gaat gebeuren.

Ik heb soms best een beetje moeite met de trend dat mensen glutenvrij eten, terwijl ze in sommige gevallen niet intolerant zijn. Gelukkig is het inmiddels zo dat er - misschien wel dankzij die hype - steeds meer glutenvrije producten bij komen in de winkels, waar het trouwens ook heel duidelijk op vermeld staat. Dat is dan wel weer fijn! Wat ik het meeste mis in dat assortiment? Echt lekkere croissants en roggebrood, al kan dat laatste natuurlijk niet aangezien in roggebrood sowieso gluten zitten.

Uit eten gaan blijft altijd wel een dingetje, aangezien ik daardoor wel meerdere keren heel erg ziek ben geworden. Ik heb gehoord dat ze je in Frankrijk stomverbaasd aankijken als je in een restaurant zegt dat je glutenintolerant bent en ook in Nederland weet men er af en toe niet heel veel van. Soms hoor ik ‘dat iemand anders met glutenallergie dit ook gegeten heeft’ en moet ik zeggen dat ik dat écht niet kan hebben. Als je écht geen gluten kunt verdragen, kun je ook niet tegen ‘een beetje gluten’. En ik vind dat als je denkt dat je glutenintolerant bent, je dat ook echt moet testen. Als je dan namelijk nog een beetje gluten binnenkrijgt, kan dat hele nare gevolgen hebben! Daarom is onder andere een correcte verpakking dus zo van belang. Hoe minder kans om ziek te worden, hoe beter!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzondere allergie waar je heel veel last van kunt hebben en wil jij je verhaal vertellen aan VROUW.nl?

Dat kan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.