Nieuws/Vrouw
803948301
Vrouw

Karin uit 'Ik vertrek': We hebben echt armoede gekend

Wie herinnert zich 'scheetjes' Karin en Hans uit Ik vertrek eigenlijk níet? Ze vertrokken naar Bonaire om een mini-adventuregolfbaan te starten. Ze hadden nog geen grond en bouwvergunning. Maar dat zou wel goedkomen... "We hebben echt armoede gekend. Een paar maanden lang hebben we elke dag noedels gegeten."

Alle beelden voor de golfbaan waren er al wel, evenals het materiaal voor een kant-en-klaar huis. Karin: "Eigenlijk hebben we anderhalf jaar vakantie gehad, omdat het zo lang duurde voordat we grond hadden. En de bouwvergunning was één dag voor opening binnen."

Erfgrens

Vanavond is de update van Ik vertrek met Karin en Hans. Een paar dingen zijn al bekend: de minigolfbaan is er, maar er was ook een flinke tegenslag: Karin en Hans hadden de erfgrens verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor moest hun huis door twee hijskranen worden opgetild om 3 meter verder te worden neergezet.

Karin: "Ik heb er drie maanden slapeloze nachten van gehad. Eindelijk hadden we een (niet lekkend) dak boven ons hoofd; als de verplaatsing mis zou gaan, zouden we geen geld hebben voor een nieuw huis. Ik durfde bijna niet te kijken toen ze het met twee hijskranen optilden."

Opengebroken

Bij Karin en Hans kun je je inderdaad afvragen of het wel goedkomt. In de eerste aflevering was te zien dat op Bonaire bijna alle grond een woon- of natuurbestemming heeft. Een locatie vinden voor hun golfbaan was dus erg lastig.

Bovendien werd de container met hun inboedel opengebroken en er werd van alles meegenomen. De schadevergoeding die aan Hans was toegekend voor hardhandig politie-ingrijpen, werd maar niet betaald.

Tent

Maar de spaarpot was al wel leeg door de aankoop van de prefab-woning en beelden voor de golfbaan. Noodgedwongen moesten Karin en Hans een week in een tent bivakkeren en zelfs even terugkeren naar Nederland.

Karin: "Op een gegeven moment raak je er gewoon aan gewend dat het fout gaat. Toch zou ik niets anders hebben gedaan met de kennis van nu. Wij hebben ons niet goed voorbereid, maar sommige dingen kun je ook niet van tevoren weten.

Hans en Karin / Avrotros

Hans en Karin / Avrotros

Armoede

Ik had wel van kennissen gehoord dat iets op Bonaire heel lang kan duren, maar ik dacht dat het wel zou meevallen. Maar je moet echt heel veel geduld hebben. Wij dachten dat we binnen een paar maanden wel een stuk grond zouden hebben waarop we de minigolf en ons huis konden bouwen.

Dat werd anderhalf jaar. We hebben echt armoede gekend; een paar maanden lang hebben we elke dag noedels gegeten." Pittige tijden dus, maar hun relatie heeft het overleefd. En dat terwijl ze pas drie jaar samen waren toen ze emigreerden.

18 kilo

Karin: "Eigenlijk namen we een dubbel risico. Want emigreren is al een enorme stap en dan kenden wij elkaar ook pas drie jaar. Maar vijf maanden na onze ontmoeting woonden we ook al samen.

En het voelt nog steeds goed, terwijl we 24 uur per dag op elkaars lip zitten. We zijn allebei wat kilo’s kwijt door de bouw, ik 6 kilo en Hans zelfs 18 kilo. Ik heb nu een 'Hans Anders'."

Negatieve publiciteit

Het idee om te emigreren kwam van Karin: "Ik vind Nederland saai, druk en het weer is altijd slecht. Ik wilde een nieuw leven ergens anders op de wereld en door een schadevergoeding die Hans was toegekend, werd dat mogelijk. Hans was het ermee eens, ook al lijkt het in de eerste aflevering soms anders.

Maar als hij iets niet wil, gaat het heus niet gebeuren. Ik heb na de aflevering heel veel over mij heen gehad op twitter. Ik spoorde niet en ik zou op een container naar Zuid-Korea moeten worden gestuurd. Daar probeer ik om te lachen. Negatieve publiciteit is ook reclame en je hebt altijd wel wat azijnpissers."

Foto’s

Toch leverde Ik vertrek het stel ook heel veel op. Karin: "Mensen komen hier langs om met ons op de foto te gaan en ze willen een rondleiding. Het werd steeds gekker. Op een gegeven moment was ik meer tijd kwijt aan rondleidingen geven over het terrein, dan aan de bouw.

Maar zij steken ons een hart onder de riem en dat geeft weer kracht om door te gaan." En hun doorzettingsvermogen is beloond. Karin: "De golfbaan is sinds 18 augustus open. Iedereen reageert enthousiast. We hebben de komende weekenden al veel kinderfeestjes geboekt staan en dan komen er zo’n twintig tot dertig mensen.

Speeltuin

Daarnaast hebben we een speeltuin gebouwd, die is voor iedereen gratis toegankelijk. Dat waardeert de lokale bevolking ook heel erg, want er zijn eigenlijk geen gratis speeltuinen voor de kinderen hier. Terwijl er wel veel armoede is.

En we hebben een restaurant, waar we pannenkoeken, poffertjes en snacks willen verkopen. We wachten alleen nog op de horecavergunning. Die schijnt over een paar weken binnen te komen. Al weet je het hier nooit..."

Hoe het Karin en Hans het afgelopen jaar verder is vergaan, zie je vanavond om 21.30 uur op NPO1.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.