Nieuws/Vrouw
805807420
Vrouw

Thea (56): 'Er zijn heel veel vrouwen die rondlopen met verzakkingen'

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben bekkenbodemproblemen en veel van hen vinden het lastig om erover te praten. Thea Boele (56) merkte zo’n acht jaar geleden dat er een bolletje uit haar vagina kwam: 'Ik heb er twee jaar mee rondgelopen voordat ik erover ging praten en actie ondernam.'

“Het zal wel bij de leeftijd horen, dacht ik. Als ik aan het lopen was, voelde ik een bolletje naar buiten komen. Dit corrigeerde ik door een bepaalde beweging met mijn bekken te maken, waardoor het balletje weer terug naar binnen schoot. Ik heb het ongeveer twee jaar lang op deze manier gedaan, maar het gebeurde steeds vaker. Het deed toen niet echt pijn, maar het was vooral heel vervelend.

Bolletje

Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en heb ik mijn verhaal gedaan. Ik werd doorgestuurd naar de gynaecoloog en ging de medische molen in. Het bolletje dat naar buiten kwam, was de buitenkant van mijn blaas. Zowel mijn blaas als mijn baarmoeder waren verzakt.

Ik heb in samenspraak met de gynaecoloog besloten een voorwandplastiek te ondergaan en mijn baarmoeder te laten verwijderen. Dit in verband met heftig bloedverlies dat veroorzaakt werd door een paar myomen en poliepen. Dit was ook het moment waarop ik mijn familie en vrienden op de hoogte bracht van mijn situatie.

Thea | Eigen foto

Thea | Eigen foto

Opnieuw klachten

Soms hoor je wel eens dat vrouwen het idee hebben dat ze hun vrouwelijkheid verliezen als hun baarmoeder eruit wordt gehaald. Ik dacht alleen maar: ‘Van mij mag ie eruit!’ Ik had al vijf prachtige kinderen op de wereld gezet en ik had er alleen maar last van.

De operatie verliep goed, maar na een paar maanden kwamen de klachten terug. Deze keer kwam er ook veel meer pijn bij kijken. Bij controle bleek mijn blaas opnieuw verzakt te zijn, dus volgde er weer een operatie om mijn blaas terug op zijn plek te zetten. Tijdens de operatie bleek ik ook een lichte verzakking van mijn darmen te hebben, dus dit werd ook meteen behandeld.

Matje

Ik merkte na een week dat deze ingreep niets had gedaan. Na een aantal weken ben ik terug gegaan en moest ik een derde operatie ondergaan. Het was ook deze keer mijn blaas die was verzakt. Ditmaal werd er een matje geplaatst. Tot op heden houdt dat mijn blaas op z’n plek.

Eigenlijk ben ik van alle klachten af. Soms heb ik nog wel moeite met het doen van de grote boodschap, omdat mijn endeldarm nog licht verzakt is. Het duurt gewoon iets langer, maar daar kan je je op instellen.

Leven flink beïnvloed

De verzakkingen hebben mijn leven toen flink beïnvloed. Zo was het fietsen en zitten pijnlijk en wilde ik het liefste hangen of liggen. De ochtend was beter te doen dan de middag en avond, omdat alles aan het einde van de dag naar beneden zakt door de zwaartekracht.

Omdat staan en zitten pijnlijk was, kon ik steeds minder dingen doen. Zo ging ik niet meer naar verjaardagen, omdat ik dan eerst een helse rit in de auto moest uitzitten, gevolgd door een aantal uur op de bank.

Staand onderzoeken

Door mijn verzakte blaas, moest ik soms wel ieder kwartier plassen. Als ik ging winkelen, zocht ik eerst op of ik daar in de buurt naar een toilet kon gaan. Wanneer ik wist dat ik de deur uit ging, stopte ik ook vroegtijdig met drinken.

Toen ik hoorde dat ik verzakkingen had, ben ik op internet gaan zoeken wat er over bekend was. Ik kwam op die manier bij Bekkenbodem4all uit, waar ik inmiddels vrijwilligerswerk voor doe. Vrouwen die last hebben van hun bekkenbodem, raad ik altijd aan om in de middag naar de dokter te gaan en zich daar staand te laten onderzoeken. Op die manier is de verzakking beter te onderzoeken voor de dokter. Door met vrouwen in gesprek te gaan, hoop ik anderen te helpen, want er zijn veel meer vrouwen die rondlopen met verzakkingen dan je zou denken.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.