Nieuws/Vrouw
809344475
Vrouw

Sylvia’s rolstoelbed is gestolen: De eenzaamheid is terug

Vanwege chronische zenuwpijn is Sylvia Roording (50) aan bank en bed gebonden. Maar haar 'rolstoelbed' zorgde ervoor dat Sylvia tóch naar buiten kon. Kón, want het rolstoelbed werd afgelopen weekend gestolen. "Mijn vrijheid is mij ontnomen."

Sylvia lijdt sinds haar dertigste aan het overdruksyndroom. Bij dit syndroom is er sprake van een gestoorde drukregeling in de hersenen en het ruggenmerg. De druk in het ruggenmergkanaal kan daardoor zo oplopen dat er ruggenmergvocht in de zenuwen wordt geperst, met verschrikkelijke pijnen tot gevolg.

Mooiste meisje van de klas

Sylvia’s levensverhaal was in 2010 te zien in Het mooiste meisje van de klas. Aan presentator Jaap Jongbloed vertelde ze destijds dat ze al jaren niet meer de deur uit was geweest.

Na het bekijken van die aflevering bedachten vrienden dat er toch iets te bedenken moest zijn zodat Sylvia tóch de deur uit kon. "Ze wilden weten hoe ik altijd op de bank lig, zodat er iets gemaakt kon worden dat eigenlijk hetzelfde aanvoelt als mijn bank thuis."

Sylvia Roording in haar rolstoelbed / Eigen beeld

Sylvia Roording in haar rolstoelbed / Eigen beeld

Aanhanger

Uiteindelijk hebben mijn vrienden met mensen die vroeger bij een scheepswerf werkten een rolstoelbed gemaakt. De materialen komen overal vandaan, daarom is het ook niet gemakkelijk om het opnieuw te maken. Los van de kosten, want het rolstoelbed zelf kost zo’n 3000 euro en de bijbehorende aanhanger is ook gestolen. Die kost nog eens 1000 euro.

De eerste keer dat ik in mijn rolstoelbed werd rondgereden, ging er een wereld voor mij open. Ik was net verhuisd en kende de buurt nog niet. Ik kan bijna niet beschrijven hoe het voelde. Het was zó raar om weer buiten te zijn. Ik was ook een beetje bang, want in een ligrolstoel leidde élk hobbeltje tot vreselijke pijnen. Onder mijn rolstoelbed waren speciale banden gemaakt, waardoor ik minder last had van hobbels."

Diva

"Mensen reageerden ook heel anders op mij in mijn rolstoelbed dan in een rolstoel. "He diva, leuke kar!" riepen ze dan. Terwijl in een rolstoel iedereen mij aankeek alsof ik zielig was. En dan gingen ze tegen mijn vriend praten in plaats van tegen mij."

Het rolstoelbed gaf Sylvia haar vrijheid terug. "Ik kon weer uit eten bijvoorbeeld. Want ik kon dan in de kar op het terras zitten. En mijn vader, die helaas onlangs is overleden, nam mij een keer per jaar een weekje mee naar een huisje. Dan zorgde hij voor mij. Met de kar konden we dan het vakantiepark over rijden."

Ziekenhuisbed

Maar niet alleen gezellige uitjes kon Sylvia dankzij de kar doen, ook praktische zaken zoals tandartsbezoek en ziekenhuisbezoek werden een stuk aangenamer. "Ik kan niet gewoon in een rolstoel zitten. Als ik naar het ziekenhuis moet, moet ik in een ziekenhuisbed worden rondgereden.

Maar ook al heb ik van tevoren een ziekenhuisbed aangevraagd: als ik in het ziekenhuis aankom staat er vaak toch geen bed voor mij klaar. Dan moet dat weer worden geregeld en dat is vaak een heel gedoe. Daar krijg ik stress van en stress zorgt voor extra pijn."

Eenzaamheid

Ook de diefstal zorgt voor stress en dus extra pijn. "Ik kan bijna niet geloven dat mensen dit doen. Ze dachten natuurlijk gewoon een aanhanger te stelen en wisten vast niet dat mijn rolstoelbed erin stond. Maar het gevoel dat ik had toen ik nog aan huis was gebonden is door de diefstal terug. Die eenzaamheid en het gevoel dat ik opgesloten ben zijn niet te beschrijven."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook jouw verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.