Nieuws/Vrouw
810473787
Vrouw

''The Amsterdam project' mist 1 belangrijk ingrediënt'

Beau van erven Dorens, presentator van the Amsterdam project

Beau van erven Dorens, presentator van the Amsterdam project

Beau is back. Met The Amsterdam project om precies te zijn. Een project om zwervers een zonniger toekomst te geven. Een project dat ook in Engeland al redelijk succesvol is gebleken en nu door Beau van Erven Dorens en zijn team Nederlands leven in is geblazen. De aanwezige hoofdingrediënten: 5 daklozen, 5 rode telefoonboekjes, 5 pinpassen met daarop 10.000 euro en de motiverende vraag 'Wat kun je wél'?. Het vergeten ingrediënt: realiteitszin van de presentator.

Beau van erven Dorens, presentator van the Amsterdam project

Beau van erven Dorens, presentator van the Amsterdam project

Ik had er speciaal de klok voor gezet. Het RTL4-programma The Amsterdam Project wilde ik niet missen. a) Eindelijk weer eens een realityserie met een visie, b) eindelijk weer eens een geloofwaardige presentator. Ik vertrouwde Beau - zelf natuurlijk ook een beetje een zwervertje, maar dan in televisieland - dit programma wel toe. Bovendien is het voor Beau een thuiswedstrijd, aangezien hij al een kwart eeuw in onze hoofdstad woont.

Drie zwervers

Gisteren zagen we Beau kennismaken met drie van de vijf deelnemende zwervers: schipperszoon Lolle (67), de op het nippertje gestrande student Marco (34) en alleenstaande moeder Chayenne (22). Beau luisterde oprecht naar hun levensverhaal, zoog de woorden op. Hij was een en al oor, echt oprecht betrokken. So far, so good.

De tweede ontmoeting voelde al wat ongemakkelijker: Beau vroeg of hij ze een halfjaar mocht volgen - dat is uiteindelijk een jaar geworden -, gaf ze vervolgens een rood telefoonboekje - met daarin nummers die 24/7 mogen worden gebeld - en een pinpas met daarop 10.000 euro. Volgens hulpverleners voldoende om een zwerver weer overeind te helpen.

Een ticket kopen

Bij Lolle voelde dat nog, inderdaad, lollig. Zelfs toen Beau grapte: 'Je mag er alles mee kopen, zelfs een ticket Las Vegas'. Dat was anders bij Marco. Bij hun eerste ontmoeting had Beau zijn ongeloof al niet kunnen verbergen. Zo'n jonge, slimme vent, die er zo goed uitziet en die op een vak na zijn studie bedrijfskunde niet heeft gehaald... Dat zo iemand op straat belandt, daar kon Beau met zijn pet niet bij. Eigenlijk was Marco net Beau, maar dan elf jaar geleden. En dat besef vergrootte zijn ongeloof natuurlijk alleen nog maar meer.

Maar hallo! Zag Beau dan niet de wilde blik in Marco's ogen? De blik van een opgejaagd beest? Ik vreesde direct dat hij meer nodig had dan een telefoonboekje en een pinpas. Maar Beau wist het zeker: 'Als iemand zou slagen voor dit project dan was het Marco wel.' Maar ik weet het zo net nog niet, of het verstandig is om iemand met een gokschuld 'met 6 cijfers' een pinpas te geven met daarop een tiende ton.

De scheidslijn tussen leven en goot

Marco schrok daar zelf ook zichtbaar van. Daar waar zijn 'collega' Lolle vreugdetranen had geplengd, zag ik bij Marco alleen maar een verwarde, verschrikte blik. Een blik van iemand die het liefst het hazenpad kiest. Maar Beau had er alle vertrouwen in. Al suggereerde hij, godzijdank, geen ticket gokstad.

De scheidslijn tussen leven en goot is nou eenmaal flinterdun; een zoveelste verkeerde factor kan net die bekende druppel zijn die je erin doet belanden. Bij Marco houd ik mijn hart vast, maar ik blijf The Amsterdam project zeker kijken. Al is het maar omdat het over mijn stadsgenoten gaat. Met dat verschil dat ik een dak boven mijn hoofd heb. Nog wel.

Dinsdag is om 21:30 uur de tweede aflevering van het RTL4-programma 'The Amsterdam project' .

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.