Vrouw/Praat Mee
818314304
Praat Mee

Is geld verdienen aan je kids op social media kinderarbeid?

Een kleintje als goudmijntje, kopt De Telegraaf vandaag. Aanleiding is de geboorte van Youp, het zoontje van Miss Universe Nederland 2002 Kim Kötter en zanger Jaap Reesema. Met zijn komst werd ook direct een social media account geboren. Is dat verstandig?

Kim en Jaap zien de social media accounts van hun twee jonge zoontjes als een 'positief ding'.

Onverstandig

In het artikel van De Telegraaf wordt ook YouTube-gezin De Bellinga's uit Zwolle aangehaald. 230.000 volgers hebben vader Daniël, moeder Fara en kinderen Luxy, Luan en Lucilla op YouTube. De kinderen komen dagelijks in beeld in hun goed bekeken vlogs. Ze krijgen fanmail en doen zelfs mee aan meet & greets met fans.

Uitermate onverstandig, noemt Justine Pardoen van Bureau Jeugd &Media het om kinderen een eigen Instagramaccount te geven of herkenbaar op social media te slingeren. Je weet tenslotte nooit waar de kiekjes terechtkomen.

Kinderarbeid

Daarnaast werpt ze meer ethische bezwaren op. Mag je bijvoorbeeld geld verdienen met accounts waarop je minderjarige kinderen te volgen zijn? Bedrijven sturen spullen naar influencers die bij hen passen, soms tegen betaling. Kim Kötter benadrukt dat ze commercie weghoudt van de accounts van haar zoontjes.

Maar de Bellinga's verdienen wel geld met de vlogs. Pardoen: ''Je kind is geen product. Ik denk dat we daar met zijn allen echt een keer een discussie over moeten voeren. Is het kinderarbeid, waar ligt de grens? En als het kind even niet op de foto wil, maar er wel een afspraak met een bedrijf is gemaakt? Lach even, want dan kunnen we weer op vakantie?''

Praat mee

We zijn benieuwd naar jouw mening. Vind je dat ouders zelf moeten bepalen of en hoe ze geld verdienen met vlogs en social media accounts van hun kinderen? Of is dat kinderarbeid?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.