Vrouw/Praat Mee
824234116
Praat Mee

Is dat wenselijk? Moeder worden op je vijftigste?

Zitten we te wachten op een late zwangerschap?

Zitten we te wachten op een late zwangerschap?

Dat sterren als Janet Jackson (met 50), Kelly Preston (vrouw van John Travolta, met 48) en Brigitte Nielsen (met 54) op 'hoge' leeftijd kinderen krijgen (met of zonder IVF, dat zullen we nooit helemaal zeker weten) is tot daaraantoe. Maar voor onszelf willen we dat liever niet, zegt een meerderheid van de vrouwen die plaatsnam in een opiniepanel voor het programma Hoe bevalt Nederland?

Zitten we te wachten op een late zwangerschap?

Zitten we te wachten op een late zwangerschap?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die moeder worden in Nederland is gestegen naar 29.8 jaar. Ook het aantal vrouwen dat boven de 35 bevalt is toegenomen. Dat de IVF-leeftijd naar 50 is verschoven is volgens het panel geen wenselijke trend.

Aandoeningen

Deze vrouwen vinden dat de leeftijd waarop vrouwen nog zwanger kunnen worden met behulp van IVF-behandelingen naar beneden moet. De huidige leeftijd ligt bij 50 maar 77% van de 16.000 ondervraagde vrouwen vindt dat de leeftijd moet worden verlaagd naar 45 jaar (30%) of 40 jaar (47%). Veel vrouwen vinden dat een IVF-behandeling alleen toe moet worden gestaan als een vrouw nog vruchtbaar is.

De meeste vrouwen willen nieuwe technologie niet gebruiken om te kijken naar het uiterlijk van het kind. Ze vinden het wel handig om te kijken of het kind erfelijke aandoeningen heeft gekregen. Toch wil maar 13% van de vrouwen uitgebreide tests ondergaan. Een standaardtest is voor de meeste vrouwen genoeg.

Jongere donor

Vrouwen van 50 kunnen overigens alleen behandeld worden met eicellen die eerder ingevroren waren, of met eicellen van een jongere donor. Ook wordt gekeken of de vrouwen goed gezond zijn. Vanochtend gaf IVF-gynaecoloog Jesper Smeenk bij de NPO aan dat hij vindt dat het late moederschap tot 50 moet kunnen, mits goed gescreend.

Omdat een late zwangerschap ook extra risico’s meebrengt als kans op hoge bloeddruk en diabetes. Er zijn ook risico’s voor het kind als vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of meer kans op een miskraam. Wat vind jij? Moet de leeftijd van 50 omlaag, of gehandhaafd blijven mits goed gescreend? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.