Vrouw/Mama
827901127
Mama

Opvoeddilemma

Ex komt (fondue)vorkje meeprikken. Hoe houd ik het ontspannen?

Hoe houd je het gezellig met de kerst als je (net) gescheiden bent?

Hoe houd je het gezellig met de kerst als je (net) gescheiden bent?

Julia (40) is alleenstaande moeder van een zoon en een tienerdochter, ze ziet een beetje op tegen de feestdagen en vraagt hoe ze de eerste kerst als pas gescheiden vrouw zo ontspannen mogelijk kan houden: „Ex komt Tweede Kerstdag een (fondue)vorkje meeprikken, hebben jullie nog tips hoe we het een beetje gezellig kunnen houden? Wel zo leuk voor de kinderen, natuurlijk. Ze hebben het dit jaar in verband met de scheiding als moeilijk genoeg gehad.”

Hoe houd je het gezellig met de kerst als je (net) gescheiden bent?

Hoe houd je het gezellig met de kerst als je (net) gescheiden bent?

Gezinstherapeut en mediator Gideon de Haan krijgt deze periode vaker deze vraag, want voor gebroken gezinnen kan een gezellige kerst juist een extra uitdaging zijn, vooral als het ouderschapsplan soms roet in het eten gooit. Hij geeft 5 tips voor (pas) gescheiden ouders.

1. Houd het klein. Als je een roerige tijd achter de rug hebt, zit vaak niemand te wachten om dagenlang ’verplicht gezellig’ te doen. Een klein etentje van vijf tot zeven volstaat ook. Extra voordeel: hoe minder uren je samen spendeert, hoe kleiner de kans op ruzie.

2. Als de sfeer enigszins beladen is, zorg dan dat er iets te doen is. Houd bijvoorbeeld een sjoelcompetitie. Dat maakt de avond veel meer ontspannen.

3. Zorg dat je ’wisselgeld’ hebt bij het maken van afspraken met je ex over de feestdagen. Wil je bijvoorbeeld heel graag dat de kinderen Eerste Kerstdag bij jou zijn, stel dan voor dat je het ’t volgend jaar andersom doet.

4. Ben je emotioneel niet helemaal stabiel? Probeer dan maat te houden met alcohol. Met veel drank op, is de kans groot dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Zo voorkom je dat de boel tijdens het dessert ontploft.

5. Houd vooral in gedachten dat het voor de kinderen óók leuk moet zijn. Dus plan niet zomaar jouw eigen perfecte kerstfeest, maar vraag ook wat zij het liefst zouden willen doen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.