Nieuws/Vrouw
828005186
Vrouw

Wilma (47) is vuilnisvrouw: Collega's moesten wennen aan die lange gelakte nagels

Van negen tot vijf achter het bureau? Zo ziet een gemiddelde werkdag van deze vrouwen er in elk geval niet uit. De straat is hun werkplek. Wilma (47) is al bijna dertig jaar vuilnisvrouw bij afvalverwijderingsbedrijf Avalex in Delft. Ze is single en heeft twee kinderen (21 en 19).

Mensen zijn altijd verbaasd… “Als ze horen dat ik dit werk doe. Ik zie er niet per se stoer uit. Sommige collega’s moesten ook wel even wennen aan die vrouw met lange, gelakte nagels. Maar als je gewoon meedoet, dwing je al snel respect af. Ik vind het leuk om met mannen te werken. Ze roddelen niet zo veel en zeggen tijdens een werkoverleg gewoon waar het op staat.”

Ik vind het heerlijk… “Om op de vuilniswagen te staan, lekker met de wind in de haren. Of het nu regent of niet, ik blijf lachen. Sinds ik drie jaar geleden last kreeg van mijn rug, bestuur ik ook een kraantrechterwagen voor de ondergrondse containers. Een uitkomst, want ik word er natuurlijk niet jonger op en het is pittig werk, die kleine bakkies die we met de hand doen. De arm van de wagen bedien ik met een joystick. Net een computerspelletje. Ik krijg veel leuke reacties. Soms zie ik mensen in de cabine kijken: ‘Een vrouw die dit helemaal in haar eentje doet? Respect!’”

Elke werkdag… “Gebeurt er wel iets leuks. Ik geniet als ik een kind vol verwondering zie kijken. En als mijn mannelijke collega’s een lekker wijf zien, fluiten ze gewoon, of ik er nou bij ben of niet. Vind ik grappig, ze moeten vooral zichzelf blijven. Zelf kijk ik wel naar knappe mannen, maar daar blijft het bij. En meestal wórd ik bekeken.”

De stank… “Vind ik meevallen. Je wordt er denk ik immuun voor. Voor dit werk hoef je geen manwijf te zijn, maar je moet wel tegen een stootje kunnen. Mijn lichaam is gewend aan het zware werk. Ik moet helaas wel, net als ieder ander, naar de sportschool om in vorm te blijven. Toen ik revalideerde vanwege mijn rug, werkte ik een tijdje op kantoor en moest ik echt letten op wat ik at, anders zou ik uitdijen. Gelukkig werk ik liever buiten…”

Jij op VROUW

Heb jij ook een bijzonder beroep en wil je daarover vertellen? Stuur ons een berichtje!

Jij op VROUW

Meer interviews met vrouwen die een bijzonder baan hebben, lees je in het nieuwe VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.