Vrouw/Columns & Opinie
830416347
Columns & Opinie

'Vakantie is een relatiekiller'

Mijn single vriendinnen en ik grappen altijd dat de vrijgezellenvijver waarin we vissen, na de zomervakantie en de kerstvakantie overstroomt met nieuwe aanwas. In de vakanties wordt er massaal gedumpt en na de vakantie wordt er menig echtscheiding uitgesproken. Maar... is de vakantie nou echt een killer voor je relatie?

Mijn moeder riep het al toen ik voor de eerste keer met Vriendje op vakantie ging: 'Vakantie is de ultieme relatietest! Daarna weet je pas echt of het wat is.' Wij doorstonden de test en ik trouwde een paar jaar later met hem. Toch werden juist die vakanties in een later stadium wél een issue. Hij wilde het liefst thuisblijven, terwijl het mij niet gek genoeg kon wat betreft bizarre vakantiebestemmingen.

Buiten de vakantie

Een camping in Ruinen met Rummikub en schoonfamilie werd het compromis, wat voor mij een soort mentale marteling was. Daarna ging ik alleen met Dochter op vakantie, maar na de zoveelste singlevakantie als getrouwde vrouw besloten we dan toch maar om ieder ons eigen ding te gaan doen. Ook buiten de vakantie. In ons geval was de gezamenlijke vakantie dus niet de druppel die de emmer deed overlopen, maar bij veel stellen is dat wel het geval.

Danique Schoorl, mediator bij Kids First Mediation: "Het is inderdaad zo dat er na de vakanties een piek in het aantal scheidingsmeldingen is, maar het traject ernaartoe duurt vaak al veel langer. In de meeste gevallen loopt het dus al een tijdje niet lekker."

Hoge verwachtingen

"Vooral met kinderen heb je toch een soort 'Relatie BV' draaiend te houden, en dan vergeet je weleens dat de andere partner er ook nog is. Beide echtgenoten hebben dan hoge verwachtingen van de vakantie, want dan moet het allemaal opgelost worden en goed komen. Maar als ze dan eenmaal aan de lauwe rosé voor de tent zitten en elkaar aankijken, dan blijkt vaak dat er niet zoveel meer te bespreken is. Dat de koek op is."

Brenda van Haeften, advocaat bij Holstege Advocatuur, herkent het verhaal. "Ook wij zien na de zomervakantie en de kerstdagen een piek in het aantal nieuwe echtscheidingszaken. Ze proberen het nog even, maar dan lopen de ergernissen toch teveel op tijdens de vakantie of de feestdagen. Op 'derde kerstdag' hangen de eerste klanten die een echtscheiding aanvragen al om 9 uur aan de telefoon."

Barstende bom

Wat moet je dan als het niet lekker meer loopt? Niet op vakantie gaan en de barstende bom ontlopen? Brenda: "Het kan twee kanten opgaan. Het gebeurt ook wel dat ik stellen aanraad om eens samen op vakantie te gaan, dus zonder de kinderen. Soms pakt dat goed uit en besluiten ze alsnog samen verder te gaan."

‘En mochten ze toch besluiten uit elkaar te gaan, dan hebben ze in ieder geval het gevoel er alles aan gedaan te hebben’, vervolgt Danique. ‘De vakantie kan dan een mooie afsluiting zijn. Tenminste, als alles een beetje in goede harmonie verloopt.

Zomerscheidingen

Het voordeel van een langere vakantie (zoals de zomervakantie) is ook dat de kinderen wat meer tijd hebben om aan het nieuws van de scheiding te wennen voordat ze weer naar school gaan. Zomerscheidingen verlopen in mijn praktijk dan ook vaak soepeler dan de winterscheidingen."

Als het vijftig weken per jaar niet helemaal lekker in je relatie zit, dan helpen die twee weken vakantie dus ook niet meer. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de desillusie is na een paar dagen groot. Zij is op vakantie nog steeds aan het redderen, regelen, koken en poetsen, hij zou het liefst rechtsomkeert maken naar zijn werk.

Gebrek aan romantiek

De kinderen slaan elkaar de hersens in op de achterbank en op het romantische kaarslicht komen muggen af. Om maar niet te spreken van het gebrek aan romantiek in de klamme slaapzak. Zelf ga ik volgende week weer alleen op vakantie. Ik huur een auto in Zuid-Spanje en ga rondtrekken.

Dit doe ik met een mengeling van 'kijk mij eens stoer zijn', paniek (ik ben vrij goed in verdwalen) en een vleugje zelfmedelijden (alleen uit eten vind ik de hel en in je eentje hand in hand langs het strand rennen ziet er heel sneu uit). Na de vakantie kijk ik wel weer eens welke nieuwe aanwinsten er in de vijver spartelen. Want voor je het weet is het weer Kerstmis.

Jij in het Wat zij vindt-panel van VROUW!

Zou jij ook onderdeel willen uitmaken van ons opiniepanel Wat zij vindt?

Laat dan hier een proefblog achter

NB: Vergeet in het onderwerp niet Wat zij vindt te vermelden!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.