Nieuws/Vrouw
833910173
Vrouw

De 9-jarige dochter van Ebony chatte met een pedofiel: 'Ik dacht dat ze naar Enzo Knol keek!'

Het voorstel van minister Van der Steur om chatten met kinderen over seks strafbaar te maken, klinkt Ebony Petersen (37) als muziek in de oren. Ze schrok zich vorige week te pletter toen haar 9-jarige dochter Tiffany in een chatroom in plaats van vlogger Enzo Knol allemaal mannen met verkeerde bedoelingen tegenkwam...

'De man die ze voor zich had, had zijn camera uit staan. Hij vroeg: 'Hé hoe is het?' En niet veel later: 'Wil je je shirtje omhoog doen?' Dat deed ze, tot tweemaal toe. Vervolgens kreeg ze een masturberende man te zien."

Moeder Ebony kan er nog steeds niet over uit. ,,Ik was verbijsterd. Had nooit verwacht dat ze dit zou doen. Ze is nog zo'n timide meisje. Maar het is de onschuld van een kind, ze ziet er nog niets raars in."

Tiffany - Foto: Eigen beeld

Tiffany - Foto: Eigen beeld

Enzo Knol

Tiffany is helemaal gek van vloggers als Enzo Knol, vertelt haar moeder. ,,Ze vlogt ook zelf, heeft haar eigen Youtubekanaal. Met Sinterklaas kreeg ze een vlogcamera. Daarmee maakt ze leuke filmpjes die ze altijd eerst aan ons laat zien. Soms laten bekende vloggers weten dat kinderen met ze kunnen chatten op Omegle, een site waar je via de webcam met onbekenden kunt praten."

Zo belandde Tiffany in de chatroulette, terwijl ze samen met een vriendje op haar kamer zat. Ebony en haar man waren beneden. "Gelukkig is het vriendje naar ons toegekomen, hij zei: 'Tiffany moest twee keer haar shirtje omhoog doen'. Nou, mijn man was nog sneller boven dan ik!"

Ze pakten gelijk de laptop af en namen Tiffany mee naar beneden. "Ik heb alleen maar zitten huilen. Voelde me nog ellendiger toen ik zag wat er allemaal op die chatsite stond. Er kwamen beelden voorbij van zeventigjarige mannen die met ontbloot bovenlijf op bed lagen, met hun hand in de broek... vreselijk!"

Vriendinnetjes ingelicht

Tiffany wilde in eerste instantie niet dat haar moeder het tegen iemand zou vertellen. Toch heeft Ebony de ouders van vriendjes en vriendinnetjes ingelicht. "Ik heb mijn dochter uitgelegd dat dat belangrijk is, omdat het heel erg is wat er is gebeurd. Dat snapte ze."

School pakte het ook onmiddellijk op. "In de klas heeft ze haar verhaal gedaan. De directeur gaat in de gaten houden of ze er niet om wordt gepest. Maar dat is tot nu toe helemaal niet aan de orde, ik denk dat openheid het juist voorkomt."

Pedo's

Enzo Knol heeft inmiddels een mailtje naar de familie gestuurd. Ebony: "Hij is er druk mee bezig om dit misbruik in de toekomst te voorkomen, maar liet ook weten dat het heel moeilijk is er iets tegen te doen."

Ook vlogger Linktijger heeft aangekondigd een brief te zullen sturen naar Tiffany om te laten zien hoe erg hij het vindt wat er is gebeurd. Met haar verhaal wil Ebony vooral andere ouders waarschuwen: ,,De viezigheid is zo bij je binnen. Pedo's glijden mee op het succes van dit soort kindervrienden. Heel eng."

De moeder is blij met het initiatief van de minister om de zedenwetten aan te passen om kinderen beter te beschermen tegen digitale vormen van seksueel misbruik. Al denkt ze dat pedoseksuelen daar niet mee worden gestopt. "Dat soort mensen zijn ziek in hun hoofd. En het is moeilijk om op chatsites IP-adressen te achterhalen. Maar ik vind het heel goed dat er aandacht voor is."

De komende twee weken mag Tiffany in ieder geval niet op internet. "Ze reageerde zo lauw, schrok meer van onze reacties dan van wat ze had gezien. We willen haar laten voelen dat er echt iets extreems is gebeurd."

Camera

Ook hebben Ebony en haar man de regels voor computergebruik in huis verscherpt. "We zijn heel beschermend nu. We vormen een samengesteld gezin, mijn man heeft ook een dochter van 8. De meiden mogen alleen nog beneden op de laptop. En het scherm moet zo staan dat mijn man en ik er vanaf de bank of eettafel op kunnen kijken.

Ook hebben we codes ingesteld op de computer en telefoon, zodat ze eerst moeten vragen of ze erop mogen. Het cameraatje van de laptop hebben we zelfs kapot gemaakt. Het zal ons niet meer gebeuren dat er beelden van binnen naar buiten komen!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.