Nieuws/Vrouw
84095024
Vrouw

Sarah’s vader was 62 toen zij werd geboren: Is hij er nog als ik ga trouwen?

Oudere vaders krijgen vaak te maken met negativiteit. Onzin, vindt Sarah (19). Haar vader was 62 toen zij werd geboren. “Ik kan me oprecht geen betere vader voorstellen.” Maar is haar vader er nog wel bij als ze gaat trouwen, zelf kinderen krijgt? Dit verhaal verscheen al eerder op VROUW.nl, maar omdat Richard Gere gisteren op zijn 69e vader is geworden zijn tweede kindje, plaatsen we het opnieuw.

Sarah: “Mijn ouders schelen bijna dertig jaar. Op het moment dat mijn vader mijn moeder leerde kennen, had hij al twee volwassen dochters uit een eerdere relatie. Mijn moeder had nog geen kinderen, maar wilde dat wel heel graag. Gelukkig zag mijn vader dat ook zitten!”

Pesterijtjes

“Voor zover ik me kan herinneren heb ik het nooit raar gevonden dat mijn vader ouder was dan andere vaders. Alleen op de middelbare school werd ik er af en toe mee geplaagd. Dan werden er dingen geroepen als: ‘Iewl, is dat je vader? Hij lijkt wel je opa!' Of: 'Kunnen zulke oude mensen nog seks hebben?'

Veel trok ik me er niet van aan, omdat het toch nergens op sloeg. Ik wist dat mijn vader mijn vader was en niet mijn opa. Mijn biologieleraar - die ook al wat ouder was - is er een keer heel goed op ingesprongen. Hij zei dat als die jongens die mij plaagden echt dachten dat mensen als hij geen seks meer konden hebben, dat ze er dan helemaal niets van hadden begrepen. Daarna was het direct stil.”

Ouderwets, nou en?

“Door zijn leeftijd denkt mijn vader anders over sommige dingen, ouderwets misschien wel. Van social media en internet moet hij bijvoorbeeld niets hebben. Niet omdat hij niet weet hoe het moet, maar omdat hij het gewoon niet wil. Hij vindt het niet nodig om continu bereikbaar te zijn. Helemaal niet zo vreemd, want toen hij in 1937 werd geboren, was dat er nog helemaal niet.

Verder is hij is hij een stuk conservatiever dan de meeste mensen van ‘nu’. Maar omdat ik politicologie studeer, levert dat alleen maar hele interessante gespreksstof op. Wanneer ik samen met mijn vriend op bezoek ga, dan zitten we met zijn vieren - en een fles wijn - tot diep in de nacht te praten over van alles en nog wat.”

Hij weet álles

“Het allergrootste voordeel van het hebben van een oudere vader vind ik dat hij zoveel levenservaring heeft. Soms lijkt het wel alsof hij werkelijk óveral verstand heeft. Dat maakt dat ik enorm tegen hem opkijk. Mijn vader is mijn voorbeeld. Misschien nog wel meer dan wanneer hij mij had gekregen toen hij een stuk jonger was.

Ondanks zijn wat oudere leeftijd is mijn vader altijd heel fit en gezond geweest. Wat zeg ik, dat is hij nog steeds! Als je puur kijkt naar de leeftijd, dan is mijn vader inderdaad bejaard. Maar in zijn doen en laten is hij dat absoluut niet. Hij wordt volgende maand tachtig, maar werkt nog bijna fulltime.”

Egoïstisch of zielig

“Dat er mensen zijn die zeggen dat het egoïstisch of zielig is om op latere leeftijd nog een kindje te nemen, vind ik belachelijk. Ik denk dat de meesten geen idee hebben hoe het is om in die situatie te zitten. Het enige negatieve puntje dat ik kan bedenken, is dat hij misschien eerder zal overlijden dan andere vaders.

Zoals iedere dochter hoop ik dat mijn vader nog heel lang bij ons mag blijven. Ik wil dat hij mij ziet afstuderen, trouwen... Af en toe bedenk ik me dat ik hem wellicht zal moeten missen bij deze mijlpalen. Maar mijn vader is kerngezond, dus ik laat me door deze gedachten niet belemmeren en kijk uit naar nog vele mooie jaren."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal met ons delen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.