Vrouw/Columns & Opinie
844071239
Columns & Opinie

Kees van der Staaij, hou toch op over abortus!

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over de verwoede pogingen van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij om de abortuswet te wijzigen. ‘In december 2017 schreef ik Kees al eens een open brief. Een Mars voor het Leven moest er toen voor zorgen dat de abortuspil niet langer door de huisarts verstrekt mocht worden. Iets wat éindelijk geregeld was, wilde Kees ongedaan maken. En nu heeft hij handtekeningen verzameld om dit voor elkaar te krijgen. Het is een lachertje, echt. Kees, het is 2018. En dit is Nederland. Abortus is een vrouwenzaak en ons volste recht.

Magere opbrengst

0,125% handtekeningenopbrengst. Want dat is het, Kees, als ik het afzet tegen de 17 miljoen inwoners die Nederland telt. Vind je het indrukwekkend? Ik niet. Helemaal niet zelfs.

Een beetje treurig eigenlijk, vooral omdat je ermee schermt alsof het een succes is. ‘Een goed begin van de dag’ twitterde je erover. Ikzelf had zo’n magere opbrengst onder in mijn kast gelegd. Of versnipperd.

Vrouwenaangelegenheid

Abortus is een vrouwenaangelegenheid. Om de bevruchting plaats te laten vinden heb je weliswaar een man nodig, maar in het hele verdere uitbroed- en baarproces, staat hij toch een beetje langs de zijlijn, niet?

Het is het vrouwenlijf dat het kind draagt, dat het kind moet baren. Het is de vrouw die er never nooit voor weg kan rennen. Ik hoef niet lang te zoeken om een hele reeks mannen te vinden die dat wél hebben gedaan. Die hun vaderlijke taken nooit op zich hebben genomen, gewoon omdat ze er geen zin in hadden.

Loodzware beslissing

Als een vrouw de loodzware beslissing neemt de zwangerschap af te breken, hoort zij niet te worden tegengewerkt. Ze is misschien wel heel kwetsbaar en soms zelfs beïnvloedbaar.

Wat het allerbelangrijkst is, is dat het haar keuze is. Een zuiver gemaakte eigen keuze. En zoals ze niet mag worden overgehaald het kind weg te laten halen, mag ze ook niet worden overgehaald het kind te houden. Niet door haar ouders, niet door een arts en al helemaal niet ‘omwille van het geloof’.

Gelijkwaardigheid

Dat in beschouwing genomen, heeft een man dus helemaal NIKS te zeggen over haar besluit. En dat is vervelend en niet gelijkwaardig en blablabla… Maar er is wel meer niet helemaal gelijkwaardig in de wereld, niet?

Ik neem aan dat alle 21.287 handtekeningen die je hebt verzameld, afkomstig zijn van je christelijke achterban. Het zal geen verrassing voor je zijn dat ‘christelijk’ geen eigenschap is waar we in Nederland allemaal aan voldoen. Ik geloof bijvoorbeeld niet. Dus waarom zou ik me conformeren aan christelijke normen en waarden?

Laat het los

Laat dit onderwerp toch los. Je bent te laat geboren. Een jaar of honderd geleden had je misschien nog echt succes gehad, nu niet. Wij willen de abortuspil bij de huisarts kunnen halen. Als je ongewenst zwanger bent geraakt, is de eigen huisarts vaak een veilig baken. Dan wil je niet naar een onbekende abortuskliniek.

Een belediging

Geen vrouw breekt een zwangerschap af alsof ze het niets is, dat geloof ik niet. Ik vind het een belediging dat wordt aangenomen dat daar niet goed genoeg over wordt nagedacht. Een abortus draag je je leven lang met je mee, ik ken genoeg vrouwen die er nog dagelijks aan terugdenken, ondanks dat ze er geen spijt van hebben gehad.

Als er al wetswijzigingen komen, dan komen ze wat mij betreft van vrouwen. Dit is onze zaak. Wij schrijven ook geen wet- en regelgeving over jullie geslachtsorganen. 0,125%. Een lachertje. Pik dat signaal in alle eerlijkheid op en richt je op nuttigere zaken in het leven. Die zijn er voldoende.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.