Nieuws/Vrouw
848447218
Vrouw

Zo kan het ook... De scheiding van Lou is er een uit het boekje!

Uit elkaar gaan, gaat vaak gepaard met verdriet, ruzies en onenigheid. Maar de scheiding van Lou Niestadt (50) - drie dochters, een kleindochter en een kleinzoon - is het levende bewijs dat het tegendeel ook mogelijk is. "Wacht niet met scheiden tot de kinderen uit huis zijn."

Na de scheiding van Kees (50) vond zij enkele jaren later een nieuwe liefde in Pascal (46). En terwijl met iemand splitten soms een bittere nasmaak kan hebben, kwam hier juist een bijzonder verhaal uit: beide mannen gaven Lou's jongste dochter weg op haar bruiloft

Apart leven

Lou was zes jaar samen met Kees. Tijdens die relatie kreeg zij samen met hem Keesje (’93), Sjimmie (’95) en Jipp (’96): "We zijn uit elkaar gegaan op mijn 29e toen ik zwanger was van de jongste. We waren nog jong en vonden de kinderen fantastisch, maar Kees was zijn wilde haren nog niet kwijt.

Het was niet aan mij om hem te beperken in zijn levensstijl, dus besloten we om te kijken wat er gebeurde als we niet meer samenleefden. Het was niet onze bedoeling om uit elkaar te gaan; we wilden zien hoe het zou lopen als we apart leefden."

De hele zomer

"Het werkte uiteindelijk beter om geen relatie meer te hebben, dus dat bleef zo. Er was zo veel meer rust in het gezin. De kinderen gingen in die tijd om het weekend naar hun vader en zagen hem ook iedere woensdag. In de zomer wisselden we elkaar af in mijn hut aan het IJsselmeer. Zo konden de kinderen de hele zomer op één plek blijven.

We konden ons eigen leven leiden, vonden het allebei heerlijk om met de kinderen te zijn en ik vond het heel fijn dat hij met ze was wanneer ik weg was. Het ging niet meteen goed maar uiteindelijk bleek dit goed voor ons te werken."

Tweede vader

Twee jaar later ontmoette Lou Pascal. Inmiddels zijn ze twintig jaar samen en is hij als een tweede vader voor haar kinderen: "Pascal kreeg er op zijn zevenentwintigste opeens drie meiden van 5, 3 en 2 bij. Ze gingen en gaan nog altijd naar hem voor raad."

En ook nu zijn beide mannen betrokken in het leven van Lou’s kinderen: "Onze familie is er alleen maar groter van geworden: Kees is alweer jaren getrouwd met Annemarie met wie hij nog twee kinderen heeft en mijn jongste dochter Jipp (21) heeft ook al twee kinderen.

Tienerzwangerschap

Niet iedereen staat te springen bij een tienerzwangerschap, maar wij dachten juist 'Nou kom maar door!' We zijn met genoeg mensen en kunnen er wat moois van maken. Ik houd van mijn kinderen, kleinkinderen en de kinderen van Kees en Arie."

Jipp is net getrouwd en zowel haar vader als haar stiefvader gaven haar weg op die bijzondere dag: "Liefde voor een kind kan zo diep zijn, ook als het niet je eigen kind is. Dat heb ik goed kunnen ervaren toen Kees en Arie samen een kind kregen; ik hield meteen van haar."

Kees (links), Jipp en Pascal (rechts) | Vivian Hoorn

Kees (links), Jipp en Pascal (rechts) | Vivian Hoorn

Luxepositie

"En ik wist daardoor ook wat Pascal voelt voor mijn dochters. Zo van:'Ooooooh, je kunt heel veel houden van een kind wat niet van jou is!" Dat Lou zich in een luxepositie bevindt, beseft ze: "Sommige scheidingen zijn veel ingewikkelder dan die van mij en Kees was.

Veel getrouwde stellen zijn geneigd om bij elkaar te blijven voor de kinderen, maar wij zijn juist uit elkaar gegaan toen de kinderen nog klein waren en ik zwanger was van Jipp omdat we onszelf niet oud zagen worden met elkaar."

Koude oorlog

"Wacht dus niet tot de kinderen uit huis zijn. Dan hebben ze net een leven opgebouwd en willen ze zich niet schuldig moeten voelen omdat hun moeder of vader opeens alleen thuis zit.

Als je weet dat je je in een situatie bevindt waarmee je niet blij bent, blijf dan niet bij iemand voor de ander of voor de kinderen. Zij hebben er niks aan als je bij elkaar blijft in een ruzie. Je kan je kinderen niet leren om liefdevol te zijn naar een ander als je thuis een koude oorlog voert."

Respect

Lou adviseert om te benadrukken wat iemand goed doet in een relatie: "Ga op zoek naar wat ze wel geven en geef een ander de ruimte. Dat het voor ons werkt is niet alleen aan mij te danken maar ook aan de enorme liefde van Pascal voor de kinderen en de ruimte die Kees aan Pascal heeft gegeven om een vader voor zijn kinderen te zijn. En andersom.

Respecteer de manier van de ander. Spreek nooit kwaad over je ex tegen je kinderen. Wees dankbaar voor het feit dat hij/zij je die kinderen toch maar mooi gegeven heeft. Dat Kees en Pascal samen Jipp hebben weggegeven is omdat zij voor beiden eigen voelt. Biologisch of niet."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (scheidings)verhaal?

Vertel het aan VROUW...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.