Nieuws/Vrouw
849047205
Vrouw

Zorgt scheren nou écht voor dikkere haren?

Beenhaar, okselhaar, een harige bovenlip en die gevreesde bikinilijn ... Het is vervelend, maar we moeten toch aan een scheerbeurt geloven. Als je je aan al die haartjes stoort tenminste! Veel vrouwen gaan het liefst 'getrimd' de zomer in en daar gaat tijd, moeite en vaak ook nog eens (veel) geld in zitten.

De meest gemakkelijke en goedkope, maar misschien niet altijd meest effectieve manier om je lichaamshaar te verwijderen, is scheren. Maar “van scheren groeien haren dikker terug” horen we altijd. En dat hebben we jarenlang geloofd. Tot nu!

Al decennia bekend

Uit onderzoek van NEMO Kennislink blijkt namelijk dat dit niets meer is dan een mythe. Wanneer je je haar scheert, haal je alleen de haarschacht weg. Dat is het deel van het haar dat boven de huid uitsteekt. Je beïnvloedt de haargroei dus niet.

In de jaren 70 hebben twee dermatologen dit met een experiment kunnen bewijzen. ‘Zij lieten vijf jonge mannen een oppervlakte van 10 bij 10 centimeter op beide dijbenen afplakken.

Op de benen zit het merendeel van de haren, 83%, in de rustfase, waardoor haren die in de groeifase zitten, makkelijker te ontdekken zijn. Vervolgens lieten ze de mannen enkele maanden lang, wekelijks één van de vierkantjes scheren. Het andere vakje diende ter controle.

De geschoren haren werden gedroogd en gewogen. Aan het einde van het experiment was er geen significant verschil in de groeisnelheid, de lengte van de haren en het haargewicht te zien.

Ook het percentage haren in de groeifase bleef gelijk. De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien’, aldus NEMO Kennislink.

Blijf lekker scheren

Wees dan ook gerust en laat je niet meer afschrikken door dat scheermes, die ongewenste haartjes groeien niet dikker terug door te scheren.

Toch sceptisch? Dan zijn er nog legio andere manieren om van lichaamshaar af te komen. Denk bijvoorbeeld aan harsen, waxen of elektrisch epileren. Misschien minder gemakkelijk en pijnlijker, maar zeker heel effectief.

Bij deze methoden wordt al het haar, ook het deel onder de huid, volledig verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het haar minder snel terug groeit, aldus Huidinfo.nl.

Kaal of behaard, scheren of epileren ... de keus is aan jou! Wat is jouw favoriete manier om van je lichaamshaar af te komen? Laat het ons weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.